Gemeente Gemeente Zonhoven

Hekwerk op de Teut is nodig voor beheer gebied

Gepubliceerd op do 04 mrt 2021
Op meerdere plaatsen in de Teut werd hekwerk met poorten en klaphekjes bijgeplaatst door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Op het eerste zicht niet meteen uitnodigend, maar jammer genoeg wel noodzakelijk om het gebied goed te kunnen beheren.

Waarom hekwerk?

  • Het Agentschap, de beheerder van de Teut, zet in de zomer schapen in om de heide mee te beheren. Binnen de afrastering liggen ook enkele stukken topnatuur die op Europees niveau zeer zeldzaam zijn geworden. Zo is er op de historische akkers bij de oude boerderij zeldzame akkerflora terug te vinden. Uniek in Vlaanderen. Vandaar dat alle middelen uit de kast worden gehaald om deze topvegetatie te beschermen. Everzwijnen vinden jammer genoeg ook hun de weg naar deze planten en dit heeft desastreuze gevolgen.
  • Door dit nieuwe hekwerk is de ruiterroute verlegd naar het pad ten noorden van het grote boscomplex. Binnenkort gaan de poorten in het raster dicht en kunnen de everzwijnen er niet meer in. 

  • Door de aanleg van het raster zijn ook een aantal sluipwegen niet meer toegankelijk.  Wandelaars zijn nog altijd welkom op de officiële wandelpaden. Naast elke poort staat een klaphekje dat steeds open is. Hierdoor kunnen de schapen niet ontsnappen. Zoals in elk natuurgebied, moeten honden aan de leiband. Dit ook voor de veiligheid van de schapen.

  • Tegen de grens met Genk (oosten de Teut), ligt het bos Schemmersberg. Ook in dit bos werd hekwerk geplaatst, maar om een andere reden. Het bos bestond hoofdzakelijk uit naaldbomen en werd daarom enkele jaren geleden gedund. Het Agentschap Natuur en Bos zal hier een groot aantal nieuwe, inheemse loofbomen en struiken aanplanten. Het hekwerk moet de jonge plantjes bescherming bieden totdat ze voldoende gegroeid zijn. Dan gaat het hekwerk weg.