Gemeente Gemeente Zonhoven

Motorrijders van kop tot teen in orde

Gepubliceerd op do 16 jun 2022
Trekken jij en je tweewieler met dit mooie weer de baan op om heel wat kilometers af te leggen? Denk er dan aan om ook op het vlak van veiligheid de juiste keuzes te maken. Politie Limburg Regio Hoofdstad geeft je enkele tips zodat je in orde bent tijdens je motorrit.

Draag beschermende kledij

Deze beschermende kledij moet je wettelijk verplicht dragen wanneer je op je motorfiets stapt:

  • valhelm
  • handschoenen
  • motorlaarzen of -schoenen die je enkels beschermen
  • jas met lange mouwen
  • lange broek

Voor bestuurders van bromfietsen klasse A en B, quads en driewielers met motor is enkel het dragen van een valhelm verplicht. Beschermende kledij wordt echter ook voor deze bestuurders sterk aangeraden.

Draag je niet de juiste beschermende kledij? Dan riskeer je een boete van € 58 (+ € 9,06 administratiekosten) per overtreding.

Het juiste rijbewijs op zak

Wanneer je de baan opgaat met een motor, moet je eerst een rijexamen afleggen bij een rijschool om je rijbewijs A (vanaf 22 of 24 jaar), rijbewijs A2 (vanaf 20 jaar) of rijbewijs A1 (vanaf 18 jaar) te behalen.

Ben je minimum twee jaar in het bezit van een rijbewijs B?

  • Rijbewijs B behaald voor 1 mei 2011: je mag een motorfiets categorie A1 (125 cc) besturen. Dit is enkel toegelaten op Belgisch grondgebied. Om in het buitenland te rijden, moet je effectief in het bezit zijn van een rijbewijs voor de categorie A1.
  • Rijbewijs B behaald op of na 1 mei 2011: je mag een motor categorie A1 besturen op voorwaarde dat je vier uur opleiding volgt in een erkende rijschool. Er wordt dan een speciale code aangebracht op je rijbewijs categorie B. Het besturen van een motorfiets categorie A1 is dan enkel toegelaten op Belgisch grondgebied. Om in het buitenland te rijden moet je effectief in het bezit zijn van een rijbewijs voor de categorie A1.