Gemeente Gemeente Zonhoven

Mag je nog met 1 en 2 rosse muntjes betalen?

Gepubliceerd op do 13 mei 2021
Ja, de 1 en 2 eurocenten blijven een wettelijk betaalmiddel. Een handelaar mag niet weigeren dat je met die geldstukken betaalt. Ze zijn evenwel niet verplicht om meer dan 50 muntstukken in één keer te aanvaarden. Daarnaast mag de winkelier ook muntstukken van 1 en 2 cent teruggeven aan jou.

Verplichte afronding

Sinds 1 december 2019 zijn handelaars verplicht om het totaalbedrag van het kassaticket of factuur af te ronden als de klant cash betaalt. Deze verplichting geldt enkel voor betalingen waarbij de klant fysiek aanwezig is. Verkoop op afstand (bv. via internet) valt er niet onder.

Opgelet! Betalingen met maaltijdcheques, ecocheques of waardebonnen mogen nooit afgerond worden.

Als een handelaar kiest voor een algemene afronding voor alle betaalmiddelen die de klant gebruikt, moet hij dit duidelijk uithangen in zijn zaak.

De afronding gebeurt als volgt:

  • 1 en 2 cent worden verlaagd naar 0 cent
  • 3 en 4 cent worden verhoogd naar 5 cent
  • 6 en 7 cent worden verlaagd naar 5 cent
  • 8 en 9 cent worden verhoogd naar 10 cent

Geen nieuwe productie meer

De reden van de afronding is de schaarste van die eurocenten. De Nationale Bank heeft ongeveer 1,6 miljard stukken van 1 en 2 eurocent geslagen. Heel wat van die munten gaan verloren in de omloop. De Nationale Bank produceert sinds de verplichte afronding geen nieuwe 1 en 2 eurocenten meer. De productie- en de logistieke kosten liggen dan ook hoger dan de waarde van de geldstukken.

Leuke tips:

  • Je mag één keer per maand tot 5 kilo muntstukken gratis omwisselen bij de Nationale Bank in Brussel.
  • Doe je rosse eurocenten in de 'Rospot tegen Kanker'.