Gemeente Gemeente Zonhoven

Maak zelf een insectenhotel in je tuin

Gepubliceerd op wo 18 apr 2018
Duizenden bijen, lieveheersbeestjes, vliegen … gaan rond deze tijd weer volop op zoek naar nest- en schuilgelegenheid. Jij kan hen helpen door het maken van een insectenhotel! Winterse tuinresten die je in het voorjaar opruimt, zijn vaak ideale bouwmaterialen voor hun mini-hotel.

Aan de slag

Zorg ervoor dat het hotel duurzaam en stevig is. Je kan een bouwplan maken, maar gewoon beginnen timmeren levert vaak ook een mooi resultaat op. Insecten stel je gemakkelijk tevreden. Ga aan de slag met houtstukken en vulling die je hebt liggen (stro, dennenappeltjes, bamboestokjes, …). Daarnaast heb je nog enkele oude planken nodig (voor de hotelmuren en -wanden), spijkers, schroeven, zaag, potlood, rolmeter, hamer, schroevendraaier en een boormachine met boortjes van 2 tot 8 mm. Je maakt een stevige achterkant aan je hotel; die geeft de rest van de onderdelen de nodige steun en houdt de tocht buiten.

Klein onderhoud of grote kuis?

Een insectenhotel hang je een halve tot drie meter boven de grond. Liefst zonnig en warm én met de openingen naar het zuiden. Laat het dak een beetje oversteken en werk met tussenschotten. Het mag regenen op het hotel, maar het mag niet binnen regenen. Als de gasten ingecheckt zijn, laat je hen best zoveel mogelijk met rust. Toch benieuwd of jouw projectje in de smaak valt? Als de hotelonderdelen vol zitten met zand, klei, steentjes of zelfs
blaadjes én als de gaatjes zijn afgesloten, weet je dat de insecten er schuilen en er eitjes in hebben gelegd. Echt schoonmaken doe je dus beter niet.

Heb je nog vragen? Surf dan snel naar www.vlaco.be.