Gemeente Gemeente Zonhoven

Maai mei niet! Doe jij ook mee?

Gepubliceerd op do 28 apr 2022
In mei neemt de gemeente opnieuw deel aan de campagne ‘Maai Mei Niet’. De grasmaaier blijft deze maand op stal, zodat de gazons hun natuurlijke pracht kunnen tonen. Doe je mee? Door de grasmaaier aan de kant te laten, leg je een rijkelijk buffet aan voor bijen, kevers, vlinders en hommels.

Ook je tuin is natuur

Veel mensen weten niet dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Wanneer wij onze tuinen inrichten zodat ze niet alleen de mens maar ook allerlei planten en dieren dienen, dan kunnen ze een wapen zijn in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis. Tuinen maken minstens 10 % uit van de totale oppervlakte van Vlaanderen. Ter vergelijking: dat is evenveel als er bos is. Maai Mei Niet wil helpen om deze crisis aan te pakken. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen in de tuin:

  • Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte te geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen als de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen.
  • Ook ons gras anders gaan maaien is zo'n oplossing. Het knalgroene, gemillimeterde gazon is namelijk nadelig voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

De tuin laten verwilderen?

Dat is zeker niet nodig. Wie houdt van een strak gazon, hoeft dat niet helemaal op te geven. Zelfs kleine ingrepen kunnen al helpen:

  • Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen.
  • Wat gras maaien pas echt leuk maakt: maai figuren in het gras.
  • Maai je gras slechts om de drie à vier weken af. In Groot-Brittannië leerde No Mow May dat je zo al tien keer meer bijen kunt aantrekken. Een verbluffend resultaat. En langer gras is ook beter bestand tegen droogte en hitte.

Doe ook mee aan deze actie en registreer je tuin!

REGISTREER JE TUIN

Maak van je voortuin een ZonHOFje

Meer weten over het vergroenen en ontharden van je (voor)tuin? Het gemeentebestuur lanceerde onlangs de vergroeningscampagne 'Maak van je voortuin een ZonHOFje'. Je vindt hier tips, inspiratie en een uitgebreid stappenplan.

CAMPAGNE ZONHOFJE