Gemeente Gemeente Zonhoven

Laat je niet vangen!

Gepubliceerd op do 20 feb 2020
Dagelijks worden mensen slachtoffer van phishing of poging tot phishing. Men probeert via allerlei manieren te hengelen naar je persoonlijke informatie en bankcodes. Meet je digitale gezondheid door middel van een online test.

Phisingtest - campagnefilm

Om te voorkomen dat jij je laat vangen, werd er door het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition een campagnefilm gemaakt. Bovendien kan je online je digitale gezondheid meten door middel van een test.

Doe hier de phishingtest en bekijk de campagnefilm over cybersecurity.

Merk jij verdachte e-mails, links of websites op? Meld dit aan het Centrum voor Cybersecurity België via verdacht@safeonweb.be.

Heb je toch geld of belangrijke gegevens overgemaakt?

Verzamel dan zoveel mogelijk gegevens (naam en firma van de oplichter, telefoonnummer, taal/accent, handelingen en gebruikte programma's op de computer, eventuele overgemaakte persoonlijke gegevens, prijs en betalingsmethode, ...) en doe aangifte bij de politie.

Je kan ook best contact opnemen met de bank of het bedrijf waarvan de berichtgeving zogezegd afkomstig is om dit te controleren of hen te informeren dat er foute berichtgeving in hun naam verstuurd wordt.

Bovendien kan iedereen terecht op het meldpunt voor oplichting/bedrog/fraude via meldpunt.belgie.be.