Gemeente Gemeente Zonhoven

Laat het gras maar groeien in mei

Gepubliceerd op wo 26 apr 2023
Wist je dat Vlaanderen voor 10% uit tuinen bestaat? Door in de maand mei jouw gazon te laten groeien, help je mee aan het voortbestaan van allerlei bijen- en vlindersoorten. Na een maand beginnen er verschillende bloemen te bloeien. Het gras houdt meer water vast en is beter bestand tegen droogte.

Wat doet gemeente Zonhoven?

Tijdens de campagne ‘Maai Mei Niet’ maaien we de openbare terreinen niet. Rond bankjes en langs paden wordt wel nog een strook gemaaid. Op verschillende grotere grasvelden maaien we wekelijks een trapveldje zodat je er kan voetballen. De gemeente beheert enkele bloemenweides die we slechts tweemaal per jaar maaien. Bloemen krijgen de ruimte om te groeien en dienen als voedselbron voor bijen.

Doe jij ook mee?

Zelfs een kleine oppervlakte gras laten staan kan al een grote impact hebben. Elke vierkante meter niet-gemaaid gras zorgt voor extra voedsel voor de insecten. Bovendien creëren verschillende graslengtes temperatuurverschillen. Ideaal voor vlinders, die altijd op zoek zijn naar de juiste temperatuur.

Nationale nectarscore

‘Maai Mei Niet’ zorgde vorig jaar voor de dagelijkse portie nectar van maar liefst 17 miljoen bijen. Door je gras te laten staan, zal je merken dat er al snel verschillende bloemen beginnen te groeien tussen de grassprietjes. Door 1 m² af te bakenen en daarin het aantal bloemen te tellen, kan jij de nectarscore van jouw tuin berekenen.

MAAI MEI NIET

Help de bijen

Van 28 mei tot en met 4 juni is het de ‘Week van de Bij’. Op deze manier kan jij de bij helpen:

  • vermijd het gebruik van pesticiden
  • vermijd verharding en ga voor meer groen
  • kies bij voorkeur voor bij-vriendelijke planten
  • voorzie nestgelegenheid voor solitaire bijen

WEEK VAN DE BIJ