Gemeente Gemeente Zonhoven

Kortingsbon kattensterilisatie

Gepubliceerd op vr 03 feb 2023
De jaarlijkse Valentijnsactie van de Provincie Limburg wil het aantal zwerfkatten verminderen. Daarom krijg je vanaf 14 februari een kortingsbon die je bij de dierenarts kan gebruiken voor de sterilisatie of castratie van je kat. Haal hem af bij het onthaal van de gemeente.

Sterilisatie/castratie verplicht!

Elke kat geboren na 31 augustus 2014 moet op dit moment gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Wanneer je je kat verkoopt of (gratis) weggeeft, moet je het dier altijd eerst laten castreren of steriliseren én registreren. Zo voorkomen we dat er ongewenste zwerfkatten bijkomen die overlast kunnen veroorzaken.

Wist je dat deze ingreep al mogelijk is bij kittens vanaf acht weken oud (met een minimum gewicht van 1 kg)? Dit is even veilig dan op latere leeftijd en het herstel van de operatie verloopt vlotter. Het is dus niet nodig dat de kat eerst krols wordt of een nestje krijgt. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden.

Vraag een kortingsbon aan

Een kattin kan tot drie nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van vijf maanden. De cijfers liegen er niet om: in 2022 kwamen in de Limburgse asielen samen zo’n 4.000 katten binnen!

Vanaf 14 februari kan je per adres een kortingsbon afhalen bij het onthaal van het gemeentehuis, Voor een kater is dit een kortingsbon van € 15, voor een kattin € 25. Je geeft deze bon af aan je dierenarts bij de sterilisatie van je huiskat. De bon is geldig tot 15 september bij een dierenarts in Limburg.  

Belangrijk om te weten

  • één bon per adres
  • enkel voor inwoners van Zonhoven
  • de actie geldt zolang de voorraad strekt, op = op
  • overhandig de bon aan de dierenarts die de ingreep uitvoert
  • haal je bon af bij het onthaal in het gemeentehuis tijdens de openingsuren

Overlast zwerfkatten

Om het aantal zwerfkatten onder controle te houden, voert de gemeente al jaren een diervriendelijke zwerfkattenaanpak. Heb je zwerfkatten in je buurt? Meld het hier.
De gemeente zorgt voor de sterilisatie en castratie van de zwerfkatten. 
Na neutralisatie wordt de kat teruggezet op de plek waar ze gevangen werd.