Gemeente Gemeente Zonhoven

Herbegravingen nodig voor herinrichting kerkhof

Gepubliceerd op vr 22 mei 2020
Een tijdje geleden kondigden we de herinrichting van het kerkhof in het centrum al aan. Het kerkhof wordt uitgebreid. Er komt een afscheidspaviljoen, nieuwe columbariawanden, een strooivijver en een parking voor mindervaliden. Het kerkhof wordt groener met meerdere elementen rond rouwverwerking.

Om deze nieuwe invulling mogelijk te maken, moeten de perken A en B rechts van de ingang ontruimd worden. Ten vroegste januari 2021 zal een gespecialiseerde firma de bestaande graven ontruimen. Uiteraard doen zij dit met het grootste respect voor de overledenen.

We willen aandacht schenken aan de sereniteit maar ook een omgeving creëren waar de occasionele wandelaar even tot rust kan komen.

Welke veranderingen?

  • Het kerkhof wordt uitgebreid met een deel van het C-veld van voetbalclub Melosport. Op deze nieuwe plaats wordt een afscheidspaviljoen gecreëerd waar de laatste groet aan de overledene kan plaatsvinden.
  • Er worden nieuwe columbariawanden gebouwd die op een strooivijver uitkomen.
  • Aan de Schopsveldweg voorzien we een nieuwe kleine parking, voornamelijk voor de mindervaliden.
  • De perken aan de rechterzijde van de ingang krijgen een andere vorm.
  • Het geheel van het kerkhof wordt groener met meerdere elementen rond rouwverwerking.

Ontruiming perken A en B

Om de nieuwe invulling van de begraafplaats mogelijk te maken, moeten de perken A en B rechts van de ingang ontruimd worden. Er hangen aan deze perken al een tijdje infobladen om dit aan te kondigen. 

We vragen aan de nabestaanden die hun keuze nog niet kenbaar hebben gemaakt om dringend contact op te nemen met de dienst burgerzaken.

  • Keuze 1: De stoffelijke resten van hun overledene herbegraven op een ander perceel op het kerkhof. Voor meer info kan je terecht bij een medewerker van de dienst burgerzaken. Zij zal je persoonlijk begeleiden bij deze beslissing. Maak een afspraak via begraafplaatsen@zonhoven.be of bel naar 011 81 04 46. De afspraken worden ingepland iedere maandag tussen 14 en 18 uur.
  • Keuze 2: Niet-herbegraving: de stoffelijke resten die na deze herbegravingen overblijven, komen terecht in een speciaal daarvoor voorzien verzamelgraf. Hier wordt in het nieuwe ontwerp een gedenkmonument opgericht. Een deel van de bestaande grafstenen wordt verwerkt in dit monument.

Dien je aanvraag tot niet-herbegraving in via onderstaand e-loketformulier.

AANVRAAG NIET-HERBEGRAVING