Gemeente Gemeente Zonhoven

Kerkhof centrum krijgt nieuwe invulling

Gepubliceerd op wo 30 okt 2019
Het kerkhof is vrij kaal en niet echt uitnodigend om in te wandelen. Het is geen aangename omgeving om uw dierbare te komen bezoeken. Daarom wil de gemeente Zonhoven de begraafplaats verder herinrichten tot een parkbegraafplaats.

We willen aandacht schenken aan de sereniteit maar ook een omgeving creëren waar de occasionele wandelaar even tot rust kan komen.

Welke veranderingen?

  • Het kerkhof wordt uitgebreid met een deel van het C-veld van voetbalclub Melosport. Op deze nieuwe plaats wordt een afscheidspaviljoen gecreëerd waar de laatste groet aan de overledene kan plaatsvinden.
  • Er worden nieuwe columbariawanden gebouwd die op een strooivijver uitkomen.
  • Aan de Schopsveldweg voorzien we een nieuwe kleine parking, voornamelijk voor de mindervaliden.
  • De perken aan de rechterzijde van de ingang krijgen een andere vorm.
  • Het geheel van het kerkhof wordt groener met meerdere elementen rond rouwverwerking.

Ontruiming perken A en B

Om de nieuwe invulling van de begraafplaats mogelijk te maken, moeten de perken A en B rechts van de ingang ontruimd worden. Er hangen aan deze perken al een tijdje infobladen om dit aan te kondigen. Ten vroegste eind 2020 zal een gespecialiseerde firma de bestaande graven ontruimen. Uiteraard doen zij dit met het grootste respect voor de overledenen.

  • Nabestaanden kunnen ervoor kiezen om de stoffelijke resten van hun overledene te herbegraven op een ander perceel op het kerkhof. Voor meer info over een herbegraving kan je terecht bij een medewerker van de dienst burgerzaken. Zij zal je persoonlijk begeleiden bij deze beslissing. Maak hiervoor een afspraak via begraafplaatsen@zonhoven.be of bel naar 011 81 04 46. De afspraken worden ingepland iedere maandag tussen 14 en 18 uur.
  • De stoffelijke resten die na deze herbegravingen overblijven, komen terecht in een speciaal daarvoor voorziene knekelput. Hier wordt in het nieuwe ontwerp een gedenkmonument opgericht. Een deel van de bestaande grafstenen wordt verwerkt in dit monument.