Gemeente Gemeente Zonhoven

Itsme nu ook vanaf 16 jaar

Gepubliceerd op wo 25 jan 2023
De identiteitsapp itsme kan voortaan ook gebruikt worden door jongeren vanaf 16 jaar. Ze kunnen hun account wel enkel activeren als ze een bankkaart hebben bij één van de grootbanken. Wie klant is bij een kleinere bank, kan itsme pas vanaf z'n achttiende aanvragen via de eID.

Je kan deze app als min 18-jarige onder andere gebruiken om je in te schrijven voor het hoger onderwijs, om een vakantiejob te vinden, om je aan te melden voor je rijexamen, …

Ben je 16 of 17 jaar?

Om als 16- of 17-jarige itsme te kunnen gebruiken, moet je wel klant zijn bij een van de grootbanken (Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC, ING, Fintro en Hello Bank). Daarnaast moet je identiteitskaart recent nog ingelezen zijn bij je eigen bankkantoor. Ben je geen klant bij een van de hierboven vernoemde banken? Dan moet je helaas wachten tot je meerderjarig bent voordat je itsme kan gebruiken.

Ben je 18 jaar?

Heb je een elektronische identiteitskaart (eID) gekregen toen je minderjarig was en ben je intussen 18 geworden? Je eID heeft een chip die een handtekeningcertificaat bevat, maar die kan je pas activeren wanneer je meerderjarig bent. Vanaf dan kan je bijvoorbeeld documenten tekenen met je digitale handtekening.

Maak hiervoor een afspraak met de dienst 'burgerzaken' en kom langs met je eID en pincode voor de activatie. Is dat gebeurd, dan kan je ook met itsme aan de slag.

AFSPRAAK MAKEN