Gemeente Gemeente Zonhoven

Hondenpoep is strontvervelend!

Gepubliceerd op do 27 feb 2020
Er is niets vervelender dan een hoopje hondenpoep op de stoep te zien liggen of aan je schoen te voelen kleven. Maar hondenpoep is niet enkel vervelend en vies. Het kan ook een ernstig risico voor de gezondheid inhouden. Ruim het hoopje daarom altijd op en gooi het in de vuilbak.

In België leven ongeveer 1,2 miljoen honden die jaarlijks elk gemiddeld 80 kg hondenpoep produceren. Nochtans kan deze overlast vermeden worden. Een zakje meenemen als je gaat wandelen met je hond en het hoopje opruimen, een kleine moeite toch?

Dergelijke zakjes, al dan niet verpakt in leuke etuitjes, zijn te verkrijgen in dierenspeciaalzaken en sommige warenhuizen. Diverse webwinkels bieden ze ook te koop aan. 

Hondenpoep is ongezond

Hondenpoep verspreidt wormen die infecties kunnen veroorzaken. Vooral spelende kinderen in het park of in zandbakken kunnen besmet raken. 

Ook de collega’s van de groendienst ervaren problemen met hondenpoep bij hun dagelijks werken. Vooral bij maaiwerken of werken met de bosmaaier vormt hondenpoep een heus probleem. De hondenpoep spat op hun kleding en soms zelfs aangezicht (ondanks het gezichtsscherm dat ze dragen). Het is dus allesbehalve aangenaam.

Wanneer iedereen zijn eigen omgeving rein houdt door deze kleine inspanning, is het voor iedereen leuker werken.

Regels en boete

Volgens artikel 70 van de Politiecodex moet je als eigenaar of begeleider altijd in het bezit zijn van voldoende zakjes of andere geschikte voorwerpen om de uitwerpselen van je dier op te ruimen.

Je moet op verzoek van een bevoegd ambtenaar de zakjes kunnen tonen. Bij bevuiling van het openbaar domein ben je verplicht om de uitwerpselen onmiddellijk te verwijderen. Indien je dit niet doet, kan ambtshalve worden overgegaan tot verwijdering van de uitwerpselen en reiniging van het openbaar domein op kosten van jezelf. Deze regels zijn niet van toepassing op blinden en andere personen met een geleidehond die fysisch gezien zelf niet in staat zijn om de uitwerpselen te verwijderen.

Hou je je niet aan de regels, riskeer je een GAS-boete tot 350 euro!