Gemeente Gemeente Zonhoven

Hernieuw tijdig je rijbewijs

Gepubliceerd op do 12 jan 2023
Sinds 2010 krijg je bij de aanvraag of hernieuwing van je rijbewijs een Europees rijbewijs volgens het bankkaartmodel. Dit model is tien jaar geldig en moet je minstens drie maanden voor de vervaldatum zelf hernieuwen bij de gemeente. Bij een papieren rijbewijs gelden andere voorwaarden.

Afhankelijk van het feit of je over een papieren rijbewijs of een rijbewijs van het type bankkaartmodel beschikt, moet je dit tijdig hernieuwen. Hieronder vind je de specifieke voorwaarden per model.

Papieren model 

Als je nog een papieren rijbewijs bezit, ben je niet verplicht om dit om te ruilen naar een bankkaartmodel. je moet enkel een nieuw rijbewijs aanvragen: 

  • bij verlies, diefstal, beschadiging of onleesbaarheid 
  • wanneer je niet meer lijkt op de foto op je rijbewijs 
  • wanneer je rijbewijs is ingetrokken door een buitenlandse overheid 

Bij de aanvraag zal je automatisch een Europees rijbewijs in bankkaartmodel ontvangen. Dit model is tien jaar geldig. 

Is mijn papieren rijbewijs nog geldig in het buitenland? Er is geen verschil tussen het bankkaartmodel en het papieren model. De geldigheid hangt af van de regelgeving van dat land. Dit kan je best navragen bij de ambassade van het land waar je naar toe gaat. 

Ben je nog in het bezit van een rijbewijs afgeleverd voor 1 januari 1989? Dit laat je wel best omwisselen. Dit zijn nationale modellen en enkel geldig in België. 

Het gaat over volgend model: 

Bankkaartmodel 

Sinds 2010 krijg je bij de aanvraag of hernieuwing van je rijbewijs een Europees rijbewijs volgens het bankkaartmodel. Dit model is tien jaar geldig en moet je minstens drie maanden voor de vervaldatum zelf hernieuwen bij de gemeente.

Is jouw rijbewijs nog minder dan drie maanden geldig? Maak een afspraak met de dienst 'burgerzaken'. 

AFSPRAAK MAKEN