Gemeente Gemeente Zonhoven

Herinrichting begraafplaats centrum

Gepubliceerd op di 26 okt 2021
Sinds 2019 werken we aan de herinrichting van de begraafplaats in het centrum. Het huidige strakke kerkhof wordt omgevormd naar een parkbegraafplaats. Bedoeling is om meer aandacht te schenken aan sereniteit en een omgeving te creëren waar ook occasionele wandelaars even tot rust kunnen komen.

Nieuw perk met gedenkmonumenten

Het eerste deel van het vernieuwde kerkhof bevindt zich rechts van de hoofdingang. Hier komen een nieuw perk voor begravingen in volle grond en een gedeelte voor grafkelders.

Ter voorbereiding werden de bestaande graven in perk A en B begin dit jaar ontruimd. Nabestaanden konden kiezen om de stoffelijke resten van hun overledene(n) te laten herbegraven. De stoffelijke resten van de ontruimde graven werden in een verzamelgraf ondergebracht.

Als eerbetoon ontwierp de Zonhovense kunstenares Diana Wynants hiervoor een mooi gedenkmonument. Als je goed kijkt, zie je dat een deel van de oude grafzerken in het monument is verwerkt. 

De foetusweide is verplaatst en ligt nu tussen de andere kindergraven. Ook hier werd een mooi kunstwerk geplaatst, ontworpen door Diana.

Uitbreiding van het kerkhof

Het tweede deel bestaat bijna volledig uit een nieuwe uitbreiding aan de zijde van de Schopsveldweg en ligt op het voormalige C-terrein van voetbalclub Melosport.

  • Blikvanger is een heuse strooivijver met verlichting, filterzone met planten en afscheidsplek.
  • Nieuwe columbariawanden in steenkorven waaieren uit vanaf de vijver.
  • Daartussen worden urnekelders geplaatst.
  • Langs de wandelpaden worden op verschillende plaatsen banken geplaatst waar bezoekers kunnen rusten.
  • Tussen de voetbalterreinen en de begraafplaats komt een klein strooibosje. Hiervoor worden een aantal bomen bij aangeplant.

In beide gedeelten worden de bestaande paden in oude asfalt vervangen door ecologische alternatieven in waterdoorlatende materialen. Er komt ook een omheining.

Nieuwe parkeerzone en meer groen

Aan de Schopsveldweg werd een nieuwe parkeerzone aangelegd, voornamelijk voor andersvaliden. Zo is er ook via de achterzijde toegang tot het kerkhof. Hier komt ook een bijkomende stapelplaats en opslagzone voor de gemeentelijke werknemers die instaan voor het dagelijks onderhoud van het kerkhof.

De aanplanting van het groen is gepland in de loop van het najaar. Ook het centrale gedeelte van de begraafplaats krijgt in de toekomst een kwalitatieve en symbolische groenbeplanting met ruimte voor bezinningselementen en zitbanken. Zo wordt het idee van een parkbegraafplaats nog verder versterkt. De begraafplaats wordt zo een hedendaagse en aangename plek.