Tot enkele jaren geleden was de Kauwbosstraat een verharde autoweg die vaak sluipverkeer aantrok en waar sluikstort een groot probleem was. In 2020 sloot de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) de sluipweg en werd de straat omgevormd tot een veilige, trage verbinding voor wandelaars en fietsers met ontmoetingsplekken in de omgeving.
"Het pad tussen de Kruisstraat en de Boekrakelaan is het sluitstuk van de herinrichting en biedt een veilige, trage verbinding voor de bewoners en bezoekers van Ter Heide in Zonhoven en Genk. Het vormt ook de ontbrekende schakel in het nieuwe belevingspad door de kunstig ingerichte zone Daalheide, verduidelijkt Karel Stevens, projectmanager van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).
Rustplek in de natuur
Een enorme verbetering, vindt Zonhovenaar Roger Celis (70). Ik ben opgegroeid in deze buurt en fiets wekelijks naar het bankje tegenover het kunstwerk in de Kauwbosstraat. Dat is
mijn favoriete plek. Ik geniet van het landschap, sla graag een babbeltje met passanten en kom
hier volledig tot rust. Zelfs als het regent of sneeuwt, ben ik hier! Op zulke dagen steek ik een oude, waterbestendige cape in mijn fietstas. Zo kan ik alsnog op het bankje zitten (lacht).
(Lees verder onder de foto.)
Buurtbewoner Roger Celis fietst wekelijks door de buurt, waar hij tot rust komt.
Ook de buurt is properder, merkt Roger op. Ik heb twintig jaar lang zwerfvuil opgeruimd in Zonhoven, maar de Kauwbosstraat lag er altijd het ergst bij. Dat is verbeterd dankzij initiatieven zoals Mooimakers (vrijwilligers die zwerfvuil en sluikstort opruimen, nvdr.) en zeker nu de Kauwbosstraat een plaats is waar je kan genieten van de natuur.
Voor de bewoners van Ter Heide is de vernieuwde omgeving een verademing. Vroeger moesten we door modderige bossen of langs een drukke rotonde wandelen, maar nu kunnen we ons veilig verplaatsen via het nieuwe pad in de Kruisstraat, vertelt Erasmo (32), die al tien jaar op de campus van Zonhoven woont.
(Lees verder onder de foto.)
Erasmo (rechts) en begeleider Filip Reyskens (links) van Ter Heide vinden de vernieuwing van de zone een grote meerwaarde.
Toertjes met de Gocart
Het is ook gemakkelijker om nieuwe wandelroutes te ontdekken, benadrukt Filip Reyskens, begeleider van Ter Heide. We maken dagelijks een wandeling met de bewoners en nu komen
we vaker in een andere omgeving. Dat vinden de bewoners geweldig.
Ook het rolstoeltoegankelijk pad is een grote meerwaarde. Dankzij dat pad is het nog leuker om toertjes te rijden met de Gocart, glimlacht Erasmo. In de zomer maken we ook ritjes met de huifkar. Ik kijk daar nu al naar uit, want dat zal in deze nieuwe omgeving nog aangenamer zijn!
(Lees verder onder de foto.)
Buurtbewoner Erasmo.
De herinrichting van het gebied is onderdeel van het Landinrichtingsplan Openruimtegebied Kiewit-Zonhoven, opgesteld en uitgevoerd door VLM. De ontharding kadert binnen het project Proeftuin Ontharding Weg weg. Het kunstwerk Room For A Shroom, dat de verbinding tussen
het waterlandschap van De Wijers en de lokale grondstof ijzeroer symboliseert, werd gerealiseerd met middelen van de gemeente Zonhoven en Vlaamse middelen van het Departement Omgeving en Kunst in opdracht in de publieke ruimte.