Gemeente Gemeente Zonhoven

Help jij mee met de paddenoverzet?

Gepubliceerd op do 13 feb 2020
Padden, kikkers en salamanders hebben de gewoonte om tussen februari en april terug te keren naar de poel waar ze geboren zijn. Dit noemen we de paddentrek. Limburgs Landschap en Natuurpunt zoeken vrijwilligers om een handje toe te steken bij een veilige paddenoverzet.

De tocht van en naar hun voortplantingspoel is niet zonder gevaar. Heel vaak moeten ze zich door ons sterk versnipperd landschap een weg banen en hierbij de auto’s trotseren. Dit loopt dikwijls fataal af.

Het Agentschap voor Natuur en Bos, Limburgs Landschap, Natuurpunt en de gemeente Zonhoven slaan de handen in elkaar om te zorgen voor een veilige oversteek. Zo zorgt de gemeente voor draad en emmers. Vrijwilligers van de natuurverenigingen zetten elke avond de diertjes veilig over aan de andere kant van de straat om verder te trekken naar hun voortplantingsplaats.

Dat dit werkt, bewijzen de cijfers. Maar liefst 2.000 amfibieën verspreid over twee Zonhovense locaties werden in 2019 veilig overgezet. Het grootste deel daarvan waren padden (652) en kikkers (941) en 367 salamanders.

Hoe kun jij helpen?

Limburgs Landschap en Natuurpunt zoeken vrijwilligers om een handje toe te steken bij de paddenoverzet. Mail naar info@limburgs-landschap.be of guido.bertels@telenet.be (voor Natuurpunt) en zij zorgen ervoor dat je in contact komt met één van hun vrijwilligers die meewerken aan de overzet.