Gemeente Gemeente Zonhoven

Zonhoven, hart van De Wijers

De Wijers is een uniek natuurgebied met maar liefst 1.175 vijvers. Het gebied strekt zich uit van Genk tot Lummen en van Houthalen-Helchteren tot Diepenbeek.

Bezoek De Wijers en kom genieten van de prachtige uitzichten over het vijvergebied. Ontdek hoe de viskweek hier van een religieus geïnspireerde ambacht is uitgegroeid tot een economisch belangrijke onderneming.

Wil je alles van De Wijers ontdekken, dat kan via www.dewijers.be 

Wandelen in De Wijers

Hier wandel je werkelijk in het hart van De Wijers over de dijken van de talrijke vijvers. Voorzie je op degelijk, stevig schoeisel. Het kan er nat en modderig zijn.

De wandelingen zijn bewegwijzerd en aangeduid op een infobord aan het startpunt.

ORANJE wandeling

Op stap met de viskwekers (educatieve wandeling)

Afstand: 5,2 km

Route

RODE wandeling

Afstand: 9,1 km

Route

Waar parkeren?

Je kan gratis parkeren op de parking tegenover camping Heidestrand, Zwanenstraat 105, 3520 Zonhoven. Voor mindervaliden is er een parking in Bolderdal. Dit is een zijstraat van de Zwanenstraat. Je parkeert dan vlakbij de uitkijktoren.

Beklim de uitkijktoren

Vanaf de 15 meter hoge toren geniet je van een adembenemend uitzicht over de vijvers. Durf je niet naar boven, dan kan je via de periscoop genieten van het panorama.

Laat je hier alvast betoveren door de live webcambeelden vanop de uitkijktoren (klik hier).

De Wijers in vogelvlucht met Robbie Roerdomp

Robbie Roerdomp neemt kinderen van 6 tot 12 jaar mee op stap langs de mooiste plekjes in het land van 1001 vijvers met een gloednieuw interactief doe boekje. Boordevol doe-tips ter plaatse, spelletjes, tests en leuke weetjes, is het boek een echte must voor een heerlijke vakantie in eigen land.

Voor de volwassenen zit er in het boekje een handige bezoekersgids en kaart van de streek. Hierin vind je een overzicht van de gezelligste picknickplekjes, ontdek je de absolute must-sees van De Wijers en krijg je een duidelijk beeld van wat er te doen is in deze adembenemende vijverstreek.

Locatie: koop het boekje 'De Wijers in Vogelvlucht' op www.dewijers.be of bij het UiTpunt Zonhoven

Prijs boekje: € 3,95 

Een blik achter de schermen van een viskwekerij 

Voor een kennismaking met het leven in het zoetwater moet je op de Viskwekerij Vandeput zijn.

Een gids legt je uit hoe de visteelt ontstaan is en hoe het viskweekbedrijf in elkaar zit. De aanleg van een vijver, waterzuivering, de kweek- en groeivijvers, het voederen van vissen en het transport zijn enkele onderwerpen die aan bod komen. Afhankelijk van het seizoen zijn er ook verschillende vissoorten te bezichtigen.

Data geleide bezoeken:

 • elke tweede zaterdag van de maand om 14 uur (van april tot oktober)
 • elke donderdag in juli om 14 uur
  • za 9 april
  • za 14 mei
  • za 11 juni
  • do 7, 14, 21 en 28 juli
  • za 13 augustus
  • za 10 september
  • za 8 oktober
 • groepsbezoeken het hele jaar door, behalve op zondag

Adres: Boomsteeg 46, Zonhoven

Heb je gevonden wat je zocht?