Gemeente Gemeente Zonhoven

Winter op komst? Haal dan snel je griepprik!

Gepubliceerd op wo 21 sep 2022
Wist je dat elke winter een op tien mensen griep krijgt?  De COVID-19 pandemie maakt het extra belangrijk voor risicogroepen om zich te laten vaccineren. Behoor je tot een risicogroep, vraag dan je griepprik in de apotheek zodra deze beschikbaar is. Je hebt daarvoor geen voorschrift meer nodig.

Beste bescherming

Een vaccin biedt de beste bescherming tegen griep. De kans op griep wordt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan ben je minder ziek en zijn er minder complicaties. Bovendien vermindert de kans dat een al aanwezige ziekte, zoals diabetes, verergert. 

Wie laat zich het best vaccineren?

De griepprik is aangewezen voor:

  • iedereen vanaf 50 jaar
  • zwangere vrouwen
  • chronisch zieken
  • mensen die in een woonzorgcentrum, psychiatrische instelling voor lang verblijf of instelling voor personen met een beperking opgenomen zijn
  • iedereen die onder hetzelfde dak woont als deze risicogroepen
  • iedereen die onder hetzelfde dak woont als kinderen jonger dan 6 maanden
  • iedereen werkzaam in de gezondheidssector

Wanneer laat je je best vaccineren?

Je laat je best tussen midden oktober en midden december vaccineren. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en werkt maar één winterperiode. Elk jaar zijn er andere griepvirussen. Een griepvaccin moet je dus elk jaar opnieuw krijgen.

Hoe laat je je vaccineren?

Vraag je vaccin in de apotheek van zodra het beschikbaar is. Je hebt hiervoor geen voorschrift meer nodig van je arts. Ga er onmiddellijk mee naar je arts om de vaccinatie te laten toedienen. Of bewaar het in de koelkast tot je doktersafspraak, anders kan het effect van de vaccinatie niet gegarandeerd worden.

Hoeveel kost je griepvaccin?

Risicogroepen krijgen het griepvaccin voor bijna de helft terugbetaald. Dit jaar komen ook alle 50-plussers in aanmerking voor gedeeltelijke terugbetaling. Het vaccin kost dan minder dan € 5. Verblijf je in een woonzorgcentrum dan is het zelfs gratis. Wil je weten of je tot een risicogroep behoort en hoeveel je griepvaccin precies kost? Vraag het aan je huisarts of apotheek.

MEER INFO

i.s.m. Logo Limburg en Agentschap Zorg en Gezondheid