Gemeente Gemeente Zonhoven

Gratis inzameling matrassen in recyclagepark

Gepubliceerd op ma 28 dec 2020
Vanaf 1 januari 2021 geldt een terugnameplicht voor matrassen. Bij aankoop van een nieuwe matras betaal je een recupelbijdrage voor de verwerking van je oude matras. Hierdoor kan je vanaf 1 januari je matras gratis afvoeren in het recyclagepark of achterlaten in de winkel.

Overgangsperiode

  • Vanaf 1 januari 2021 kan je je afgedankte matrassen gratis deponeren in het recyclagepark maar ze komen wel nog bij het grofvuil terecht. Ze worden verwerkt in een verbrandingsinstallatie met energierecuperatie.

  • Ten laatste vanaf juli 2021 zamelen ze de matrassen in aparte containers in en worden ze ontmanteld en gedeeltelijk gerecycleerd.

Hoe werkt de inzameling?

Bij de ingangszuil van het recyclagepark moet je op de knop 'afhalen/aankoop' duwen. De parkwachter zet het op de fractie 'matrassen'. Zo wordt alles geregistreerd en krijgt Limburg.net na enkele weken zicht op de hoeveelheid die afgeleverd wordt. Tot 1 juli worden de matrassen afgevoerd via de grofvuilcontainer. 

Later worden aparte inzamelcontainers geplaatst zodat de matrassen droog bewaard kunnen worden om te recycleren. 

Opgelet! Matrassen kan je ook nog altijd meegeven met de huis-aan-huisophaling van grofvuil. Je betaalt wel 20 euro voor de ophaling van 2 m³ grofvuil.

Terugnameplicht

Omdat er vanaf 1 januari 2021 een terugnameplicht is voor matrassen, moet de winkelier bij een aankoop van een nieuwe matras, de oude matras terugnemen. Je kan je oude matras dus in de winkel achterlaten.