Gemeente Gemeente Zonhoven

Mentaal welzijn met gelukswandeling ‘Veerkracht’

Gepubliceerd op di 28 sep 2021
Van 1 tot 10 oktober vindt de '10-daagse van de Geestelijke Gezondheid' plaats met als motto ‘Samen veerkrachtig’. Wil jij ook je mentale welzijn verhogen? Ga dan op stap naar je geluk! Dat kan op de gloednieuwe gelukswandeling ‘Veerkracht’ aan evenementenhal Den Dijk.


Geluksdriehoek als basis

In de gemeenten Zonhoven, Alken, Diepenbeek, Hasselt en Herk-de-Stad is er een intergemeentelijke samenwerking rond welzijn via de eerstelijnszone Herkenrode. In elk van deze gemeenten vind je vanaf 1 oktober een gloednieuwe gelukswandeling.

De wandeling is gebaseerd op de nieuwe geluksdriehoek, die ontwikkeld werd door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Je komt te weten dat je ‘gelukkig voelen’ iets is wat je voor een stuk zelf kan beïnvloeden en dat je het perfecte geluk niet altijd moet nastreven.

De geluksdriehoek bestaat uit drie bouwblokken die met elkaar verbonden zijn en als puzzelstukjes in elkaar passen:

  • ‘Je goed voelen’ gaat over je emotioneel goed in je vel voelen, daar waar je zowel positieve als negatieve gevoelens kan ervaren.
  • Wanneer je jezelf kan zijn, weet je wie je bent, wat je belangrijk vindt en waar je trots op bent.
  • ‘Je goed omringd voelen’ verwijst naar het gevoel dat je warme en vertrouwelijke relaties hebt met de mensen om je heen. 
  • Tenslotte is er ook nog de oranje bol, die je uit balans kan brengen. Maar dat is oké, want het perfecte geluk bestaat niet.

Wandelen naar geluk

Waarom zou je bouwen aan je geluk? Wat maakt jou gelukkig? En wat is dat precies, je ‘gelukkig voelen’ of ‘gelukkig zijn’? Tijdens de wandeling krijg je hierop een antwoord.

Op de route zijn er acht stopplaatsen die je herkent aan het bordje met een QR-code. Elke QR-code brengt je naar een vraag of tip rond het verhogen van je mentaal welbevinden. De bordjes vind je vooral terug op zitbanken die je tijdens het wandelen tegenkomt. Deze zitbanken kan je gebruiken als rust- en ontmoetingsplek. Want sociaal contact draagt bij aan je welbevinden. De zitbank staat dit jaar centraal tijdens de '10-daagse van de Geestelijke Gezondheid'.

De wandeling ‘Veerkracht’ in Zonhoven start aan de evenementenhal Den Dijk, Rozenkransweg 4. Voor meer info over de andere wandelingen kan je terecht op de website van de betreffende gemeentes.

Wil je in tussentijd zelf al aan de slag met jouw geluk of werken aan je veerkracht?
Hier vind je meer info. 

TIPS VOOR MEER VEERKRACHT