Gemeente Gemeente Zonhoven

Extra steun bij stijging energieprijzen

Gepubliceerd op wo 24 aug 2022
Het Sociaal Verwarmingsfonds helpt gezinnen om de sterke stijging van de energieprijzen te compenseren. Deze vzw komt voor een deel tussen in de betaling van de verwarmingsfactuur van personen die zich in een moeilijke situatie bevinden. De toelage is aan voorwaarden verbonden.

Stijgende energieprijzen geven problemen

Dat de energieprijzen hard gestegen zijn, moeten we je wellicht niet meer vertellen. Kosten voor wonen, transport en boodschappen worden duurder, waardoor het steeds moeilijker is om elke maand rond te komen. Misschien is dit voor jou ook het geval. 

Voor veel gezinnen en alleenstaanden zijn de prijsstijgingen direct voelbaar in de portemonnee,
maar de stijgingen treffen vooral mensen met een lager inkomen. Het verwarmen van je woning is hierbij vaak de belangrijkste kostenpost in de energierekening.

Kom jij in aanmerking voor een toelage?

De energierekening voor het ene huishouden kan er heel anders uitzien dan voor een ander
huishouden. Er zijn immers verschillende verwarmingsbronnen zoals gas, elektriciteit, stookolie, propaangas, enz. En ook de voorwaarden van de leveringscontracten kunnen nogal verschillen.

De overheid heeft ondertussen heel wat maatregelen genomen om de energierekening van
gezinnen te verlichten. Om jou wegwijs te maken, heeft het Sociaal Verwarmingsfonds met ‘Vraag het aan Mina’ een handige tool uitgewerkt. In een aantal vragen helpt de digitale assistente Mina jou op weg om de juiste steunmaatregelen terug te vinden.

Verhoogde toelagen van het Sociaal Verwarmingsfonds 

Het Sociaal Verwarmingsfonds verstrekt zelf ook toelagen op energie, maar specifiek voor gebruikers van huisbrandolie of propaangas die zich in een meer kwetsbare situatie bevinden.

Toelagen van het Sociaal Verwarmingsfonds moeten aangevraagd worden via het OCMW.

Met de stijgende energieprijzen heeft de regering recent beslist om deze toelagen te verhogen en aan te passen aan de huidige prijzen in de markt:

  • De maximumtoelage werd van 20 cent naar 36 cent per aangekochte liters verhoogd, afhankelijk van jouw specifieke aankoopprijs.
  • De maximumhoeveelheid die betoelaagd kan worden, werd verhoogd van 1.500 liter per jaar naar 2.000 liter per jaar. Dit alles voor aankopen in bulk (om een mazout- of propaantank te vullen).
  • Gezinnen die zich verwarmen met huisbrandolie of lamppetroleum (type c) aangekocht aan de pomp in kleine hoeveelheden of jerrycans kunnen rekenen op een verhoging van een forfaitaire toelage van € 210/jaar naar € 456/jaar.

VERWARMINGSFONDS

Vergeet je stookoliepremie niet

Behalve de toelage van het Sociaal Verwarmingsfonds (gericht naar de meer kwetsbare gezinnen) heeft de regering ook een stookoliepremie van € 225 voorzien voor elke gebruiker van stookolie en/of propaangas – in bulk. Hiervoor dien je voor 10 januari 2023 een aanvraag bij de federale overheid te doen. Beide aanvragen kunnen gecumuleerd worden om zo jouw energiefactuur maximaal te drukken.

AANVRAAG STOOKOLIEPREMIE