Gemeente Gemeente Zonhoven

Everzwijnen

Ook in Zonhoven zijn everzwijnen niet meer weg te denken. Ze worden niet enkel in natuurgebieden opgemerkt maar ook daarbuiten, zelfs in dicht bebouwde zones. Dat betekent opletten geblazen. Het zijn en blijven wilde dieren. Everzwijnen kunnen voor een onveiligheidsgevoel zorgen. Ze kunnen leiden tot verkeersongevallen of schade veroorzaken in akkers en privé-tuinen.

Focus op preventie

 • Voeder geen wilde dieren en laat geen etensresten achter.
 • Laat geen groenafval achter. Dat is niet alleen sluikstorten maar trekt ook dieren aan. Ze wroeten in het groenafval op zoek naar insecten. Sluit composthopen af zodat de dieren er niet aankunnen.
 • Houd je hond steeds aan de lijn.
 • In normale omstandigheden zal een everzwijn angstig zijn en weglopen. Als het dier zich echter bedreigd voelt, bestaat het risico dat het aanvalt. Bewaar afstand en blijf op de paden. Zoek de confrontatie niet op.
 • Bescherm je eigendom door een omheining te plaatsen:
  • Plaats een omheining met een minimumhoogte van 1 m, met een maximum maaswijdte van 10 cm en draaddikte van minimum 2 mm. Graaf de gaasdraad minimaal 20 cm in zodat de dieren niet onder de omheining kunnen.
  • Plaats een vogelverschrikker, licht- of geluidseffecten.
  • Plaats een schrikdraad. Om een volwassen dier tegen te houden, zijn minstens drie elektrische draden nodig op 20, 40 en 60 cm hoogte.

Beheerproject uitgerold in Zonhoven

Het Agentschap Natuur en Bos organiseert regelmatig een drukjacht in de natuurgebieden om de populatie onder controle te houden. Maar in woongebied mag niet gejaagd worden. Daarom  heeft het Agentschap een project opgesteld waarbij faunabeheerders everzwijnen ook in bewoonde gebieden kunnen beheren.

Een gemachtigd faunabeheerder heeft uitgebreidere bevoegdheden dan een gewone jager, waardoor er snel ingegrepen kan worden. Bejaging en bestrijding zijn het hele jaar toegestaan, maar bestrijding beperkt zich tot de uren tussen zonsopgang en zonsondergang.

Meld overlast

Merk je everzwijnen op in drukke, bewoonde gebieden? Of heb je schade geleden? Maak dan zeker een online melding op www.wildinzicht.be en de aangestelde everzwijnencoördinator gaat ermee aan de slag.

MELD OVERLAST

Schade geleden?

Hiervoor kan je niet terecht bij de gemeente Zonhoven, maar bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Hier vind je meer info over de voorwaarden voor een schadevergoeding.

AANVRAAG SCHADEVERGOEDING

Heb je gevonden wat je zocht?