Gemeente Gemeente Zonhoven

Enquête De Wijers

Gepubliceerd op vr 04 aug 2023
Natuurgebied De Wijers is kandidaat om Unesco Biosfeergebied te worden. Ook jouw mening telt! Breng je soms een bezoekje aan dit unieke natuurgebied of woon je in de buurt? Laat dan weten wat je van De Wijers vindt. Je maakt zo kans op een mooie streekproductenmand.

Land van 1001 vijvers

Zonhoven ligt in het prachtige gebied De Wijers, het land van 1001 vijvers. De streek ligt in hartje Limburg, verspreid over Diepenbeek, Genk, Hasselt, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Herk-de-Stad, Lummen en Zonhoven.

Deze bijzondere lappendeken van vijvers is een oud cultuurlandschap, geboetseerd door viskwekers, landbouw en de ontginning van grondstoffen. In dit adembenemende decor van meer dan duizend vijvers in prachtige beekvalleien voelen honderden zeldzame dieren en planten zich thuis. Het is een toeristische topregio in het economisch hart van Limburg. Het is die combinatie van water, natuur en cultuur die De Wijers zo bijzonder maakt.

De Wijers: toekomstig Unesco Biosfeergebied?

Vandaag is De Wijers kandidaat om een Unesco Biosfeergebied te worden. In Unesco Biosferen staat de relatie tussen de mens en zijn leefomgeving centraal. Samen met lokale en regionale partners, zoals overheden, bewoners, bedrijven, scholen, kennisinstellingen en ngo’s maken we een gezamenlijke visie om De Wijers duurzaam te ontwikkelen.

In een Biosfeergebied worden manieren gezocht om de mens meer in evenwicht te laten leven met zijn natuurlijke omgeving. Het doel is de biodiversiteit te verhogen, de levensomstandigheden van de mensen te verbeteren en een sociaal, economisch en cultureel kader te scheppen voor duurzame ontwikkeling. Maar graag horen we eerst jouw mening over De Wijers.

Laat van je horen en win!

Wat vind jij van De Wijers? Wat kan er beter? Wat mis je nog? Vul de enquête in en maak kans op een streekproductenmand.

MEER INFO EN ENQUÊTE

Foto: Monique Bogaerts