Gemeente Gemeente Zonhoven

Een wespennest, wat nu?

Gepubliceerd op za 13 jul 2024
Nu de zomer in het land is, duiken wespen opnieuw op. Wespen zijn nuttige insecten, die graag vliegen en muggen eten. Heb je last van een wespennest? Stel jezelf dan eerst de vraag of verdelging al dan niet noodzakelijk is.

“Wespen zijn nuttige insecten, die graag vliegen en muggen eten. Een wespennest verdelgen is dan ook niet noodzakelijk. Wespen zijn ook niet schadelijk. Het product dat we bij de brandweer gebruiken om de wespen te verdelgen, is dat wel”, waarschuwt Hulpverleningszone Zuid-West Limburg.

In 2023 rukte de brandweer van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg meer dan 7.800 keer uit om een wespennest te verdelgen. “Dat is veel voor een diertje dat niet altijd gevaarlijk is. We roepen dan ook iedereen op om goed na te gaan of het wespennest dat je wil verdelgen, echt wel heel hinderlijk is”, aldus de Hulpverleningszone.

Een nest op afstand

Zitten de wespen op aanvaardbare afstand van je terras of huis? Hangt het nest in een bos of verder weg van jouw huis of werkplek? Dan kan je de plek best vermijden en het nest ongemoeid laten. Wespen zijn namelijk nuttige insecten en het product dat de brandweer gebruikt om de wespen te verdelgen, is schadelijk voor koudbloedige diersoorten.

Tips:

  • gebruik afschrikmiddeltjes zoals citronella, geraniums, rozemarijn en kruidnagel in de vorm van etherische oliën of als verse planten vlakbij je tuintafel of terras
  • vermijd zoete geuren zoals parfums
  • laat gesuikerde gerechten, zoete dranken en vlees niet te lang op je terras staan
  • dek etenswaren af
  • plaats je vuilbakken verderop en in een bak met een deksel

Niet-dringende verdelging

Heb je de brandweer gevraagd om langs te komen om toch een wespennest te verwijderen, weet dat het in drukkere periodes zoals de zomer enkele dagen kan duren voor de brandweer bij je langs kan komen. Als het niet om een dringende aanvraag gaat, neemt de brandweer jouw melding op in de planning. De brandweer verdelgt wespennesten enkel op weekdagen tot 21 uur.

Als de brandweer het nest verwijdert heeft, kan je meteen daarna elektronisch betalen via een mobiele betaalterminal. Wacht je liever op een factuur? Vraag ernaar! In dat geval krijg je enkele weken later een factuur opgestuurd. Het verwijderen van een wespennest (niet-dringende verdelging) kost € 45.

Dringende verdelging

De Hulpverleningszone Zuid-West Limburg spreekt van een dringende verdelging als er een persoon in nood is of als er onmiddellijke actie noodzakelijk is, omdat je de omgeving van het nest niet kan vermijden of tijdelijk jouw gedrag niet kan aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan werken vlakbij het nest. Het verwijderen van een wespennest (dringende verdelging) kost
€ 90. Wil je dat de brandweer langskomt op een afgesproken moment of in het weekend, dan betaal je € 90.

Is er iemand gestoken en reageert die slecht op de steek? Bel dan 112. Is er iemand in je omgeving allergisch voor wespensteken? Zorg ervoor dat je een adrenalinespuit in de buurt hebt. Deze kan je op kamertemperatuur bewaren (bv. in scholen, crèches, bedrijven …) en gebruik je als iemand ernstige allergische reacties vertoont na bv. een wespensteek. Pak de adrenalinespuit ook mee op uitstappen in de natuur.

Bijen, hommels of hoornaars?

Nesten van bijen (beschermd) en hommels (beschermd en niet gevaarlijk) verwijdert de brandweer niet. Ervaar je hinder door een zwerm bijen, neem dan contact op met een imker.

(Lees verder onder de foto.)


Een illustratiebeeld van een hommel.

Hoornaars (wespachtigen van 4 cm lang, groter dan een wesp en met een langere angel) verdelgt de Hulpverleningszone wel. Zeker als het gaat om de Aziatische hoornaar (zwart hoofd, zwartgele poten, één gele band op het zwarte achterlijf). Aziatische hoornaars zijn een bedreiging voor de inlandse bijenpopulatie. Je herkent deze invasieve soort ook aan hun secundaire nest hoog in een boom.

(Lees verder onder de foto.)

Een illustratiebeeld van een Aziatische hoornaar.

Sociale instellingen zonder winstoogmerk, jeugdbewegingen, onderwijsinstellingen erkend door de Vlaamse overheid en de gemeentebesturen van de hulpverleningszone Zuid-West Limburg genieten een vrijstelling voor de wespenverdelging.

Opgelet: de brandweer komt niet ter plaatse om een wespennest te zoeken. Maak dus enkel melding als je het nest gelokaliseerd hebt. Markeer het nest, zodat de brandweer het nest gemakkelijk kan vinden als jij er zelf niet bent. Voor meer informatie en een wespennest melden kan je terecht op onderstaande pagina’s.

AANPAK WESPEN

AANPAK AZIATISCHE HOORNAAR

WESPENNEST MELDEN