Gemeente Gemeente Zonhoven

Duurzame helden in de kijker - dag 4

Gepubliceerd op di 24 sep 2019
Tijdens de week van de duurzame gemeente plaatsen we elke dag 2 duurzame helden in de kijker. Vandaag zijn dit Natuurgidsen Zonhoven en SJB Zonhoven.

Natuurgidsen Zonhoven werkt aan 6 SDG's

SDG 4: kwaliteitsonderwijs, SDG 6: schoon water en sanitair, SDG 12: verantwoorde consumptie en productie, SDG 13: klimaatactie, SDG 14: leven in het water, SDG 15: leven op het land

De toeristische dienst van Zonhoven kan beroep doen op 8 natuurgidsen: Jean, Jos, Myriam, Guido, Jef, Wieske, Irene en Freddy. Zij zijn de deskundige gidsen tijdens de maandelijkse themawandelingen die plaatsvinden in de diverse natuurgebieden in Zonhoven. Via de gemeentelijke website kan je deze natuurgidsen eveneens boeken voor een natuurwandeling in groep in natuurreservaat de Teut of de Platwijers.

Zij laten jullie kennismaken met deze prachtige natuur waardoor je er respect voor krijgt en er ook mee zorg voor wil dragen. De gidsen geven ook tips over hoe je met die natuur moeten omgaan en hoe je in je dagdagelijks leven rekening kan houden met die natuur.

De natuurgidsen vervullen dus een belangrijke rol in de bewustmaking bij het grote publiek.

SJB Zonhoven werkt aan 3 SDG's

SDG 4: kwaliteitsonderwijs, SDG 6: schoon water en sanitair, SDG 12: verantwoorde consumptie en productie

Als MOS-school draagt SJB Zonhoven duurzaamheid hoog in het vaandel. Met de volgende bewustmakingsacties probeert de school als organisatie haar voetafdruk te verkleinen:

  • maatregelen om de papierberg te verkleinen (zo veel mogelijk digitaal)
  • zonnepanelen op het dak
  • toiletten die met regenwater doorspoelen

Daarnaast organiseert de MOS-groep acties door en voor leerlingen zoals een jaarlijkse milieudag en een duurzaam festival op school en denken ze samen met leerkrachten en directie na over een duurzaam beleid.

 

www.duurzamegemeente.be/gemeenten/zonhoven