Gemeente Gemeente Zonhoven

Duurzame helden in de kijker - dag 3

Gepubliceerd op ma 23 sep 2019
Tijdens de week van de duurzame gemeente plaatsen we elke dag 2 helden in de kijker. Vandaag zijn dit Liesbet Zeelmaekers en Myriam Schepers.

Liesbet Zeelmaekers - tupperware consulente werkt aan 2 SDG’s

SDG 6: schoon water en sanitair en SDG 12: verantwoorde consumptie en productie

 
De Zonhovense Liesbet Zeelmaekers werkt sinds 2016 bij Tupperware als consulente.
En dat is een heel bewuste keuze van haar. Ze vindt het belangrijk dat het bedrijf waarvoor ze werkt een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Tupperware produceert al meer dan 60 jaar haar producten met het oog op duurzaamheid en met respect voor de planeet.
 
• Herbruikbare ecoflessen en lunchdozen in plaats van wegwerpvarianten.
Bijna de helft van het wereldwijde plastic afval is afkomstig van plastic wegwerpverpakkingen. Deze verpakkingen tasten onze oceanen aan, schaden het zeeleven en vervuilen onze bodem. Tupperware biedt een ecologische oplossing met zijn duurzame, herbruikbare producten.
 
• Vermindering van voedselverspilling
Met de bewaardozen kan je je voedingswaren of restjes veel langer bewaren in je voorraadkast, koelkast of diepvries. Het meeste huisvuil komt van bedorven voedsel. Dit niet-opgegeten voedsel rot weg op stortplaatsen waar het grote methaanmissies veroorzaakt. Dit is 21 keer schadelijker voor het milieu dan CO2.
 
• Afval vermijden
Onbruikbare producten (defecte producten en producten die niet aan de kwaliteitscontrole voldoen) worden gerecycleerd en gemalen tot grondstoffen waaruit nieuwe producten ontstaan van het Recycline-assortiment. Een deel van de grondstoffen wordt doorverkocht aan bedrijven die tuinmeubelen of bloempotten produceren.

 

• Geen oververpakking
Voorbeeld: Ik bestel 2 producten die bij mij aan huis geleverd worden: een Pyrex-schotel via Bol.com en een Ultra Pro via een consulent. De Pyrex-schotel wordt geleverd in een kartonnen doos, een groot vel papier om tegen schokken te beschermen, een laag bubbelplastic, een karton rond het product en nog een extra laagje plastic tussen basis en deksel. Een mooi hoopje verpakkingen dus: 248 g karton, 30 g papier, 20 g plastic.
De verpakking van de Ultra Pro past in een broekzak: slechts 6 g plastic, dat is 50x minder dan de verpakking van de pyrex-schotel. De dikte van de verpakkingen is sinds vele jaren al extreem dun. Toch wil Tupperware zich in de toekomst verder inzetten voor een groenere planeet en belooft haar plastic verpakkingsmateriaal te verminderen met 30 % voor 2020, met 50 % voor 2022 en 100 % voor 2025

• De producten voor de Belgische markt worden gemaakt in de tupperware fabriek in Aalst. Dit betekent minder milieuvervuiling door transport.

Liesbet zet zich samen met het bedrijf voor 100 % in om een mooie plek achter te laten voor de toekomstige generaties. De consulenten zetten zich elke dag in om deze mooie en belangrijke boodschappen door te vertellen en mensen te helpen nieuwe gewoontes aan te nemen.

Myriam Schepers - Prefamac Chocolate Machine werkt aan alle 17 SDG’S

Duurzaamheid !
We zien het allemaal dat het klimaat veranderd is, dat de wijzigingen hierin sneller en sneller gaan, en de gevolgen steeds ingrijpender zijn. Een orkaan die raast van Florida tot en met Canada, het warme Spanje dat in september overstroomd wordt, ….
Voor ‘onze chocolademachines’ kom ik in landen zoals Zuid-Amerika en Azië. De vervuiling haalt hier hoge levels, en dit gaat niet meteen wijzigen. Het is dus duidelijk dat we ‘ook als klein Belgisch bedrijf’ zelf moeten beginnen het goede voorbeeld te geven.Zonne-energie, opvang en recuperatie van regenwater, warmtepompen, domotica voor slimme aanpassingen van temperaturen- verlichting-zonneschermen, … we hebben het allemaal voorzien in onze nieuwbouw vorig jaar.Maar duurzaamheid gaat bij Prefamac Chocolate Machine verder. Het welzijn van mens en maatschappij is bij ons een doelbewuste keuze. Al ons personeel heeft bijvoorbeeld hoog/laag tafels zodat ze regelmatig hun werktafel met computer omhoog kunnen zetten en even rechtstaand werken of niet-zittend vergaderen. We hebben een leuke brainstorm ruimte met design-zeteltjes en enkele spelen zodat we regelmatig out-of-the box kunnen denken. Een douche voor de fietsende personeelsleden, een mooi aangelegde tuin, een prachtig terras met banken waarop iedereen een plaatsje in de zon of de schaduw kan vinden, …
En ook aan de gezondheid / het milieu van onze klanten wordt gedacht: roestvrij stalen machines die jaren meegaan, machines die energie besparen en waar alles op ergonomische hoogte kan gebeuren. Ook worden machines ontwikkeld die een leuke combinatie van chocolade en ‘lokale’ noten en vruchten geeft, om alzo de footprint van zoetwarenproducten te verminderen over de hele wereld. Want ja we exporteren naar meer dan 100 landen, en hiervoor zijn ook vliegtuigen en zware containerschepen nodig.
En nog veel meer … een continu verhaal bij Prefamac.

www.duurzamegemeente.be/gemeenten/zonhoven