Gemeente Gemeente Zonhoven

Zonhoven, duurzame gemeente

Volgende activiteiten staan op het programma:

Duurzame helden in de kijker

  • Hijsen van de SDG-vlag

Op 18 september om 11 uur hijsen we samen de SDG-vlag aan het gemeentehuis en zetten we onze eigen duurzame helden in de kijker. Deze helden zijn Zonhovense burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die op hun manier bezig zijn met duurzame ontwikkeling. Zij worden de lokale gezichten van deze 17 doelstellingen.

Wil je kennismaken met al onze duurzame helden en hun verhaal? Je vindt ze op www.duurzamegemeente.be. Of volg ons op facebook, daar stellen we deze week elke dag 2 helden in de kijker.

  • Duurzame helden op de markt - GEANNULEERD WEGENS STORMWEER

Op 23 september vind je enkele helden en leden van de GROS (gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking) op de zondagsmarkt. Kom langs voor een babbel en maak kans op een leuke prijs.

Handhavingsweek zwerfvuil en sluikstorten

Van 17 tot 24 september vindt de handhavingsweek plaats:  dan besteden we extra aandacht aan zwerfvuil en sluikstorten en zetten we al onze gemeentelijke mooimakers en de zwerfvuilploegen in de bloemetjes.

Zij zijn ook duurzame helden, want ze zorgen ervoor dat de gemeente er netjes bij ligt. Zo helpen zij met de realisatie van doelstelling 3, 11, 12 en 14.

Zie jij een mooimaker of een zwerfvuilploeg in actie? Dan mag je ze zeker bedanken.

Week van de mobiliteit

Vanaf 16 tot 22 september loopt de week van de mobiliteit. Tijdens deze week besteden we vooral aandacht aan de duurzame mobiliteit. Daarom hebben we samen met de scholen enkele projecten opgestart.

  • Project Route2school

Van 17 september t/m 4 november loopt het project Route2school. Hiermee analyseren we de verkeersveiligheid op schoolroutes en het verplaatsingsgedrag van leerlingen. En daarbij hebben we jullie hulp nodig.

Via www.route2school.be en de mobiele app kunnen leerlingen, ouders, leerkrachten en de politie mobiliteitsknelpunten op schoolroutes melden. Het is belangrijk dat jullie daarbij ook foto’s uploaden, zodat we de knelpunten goed interpreteren en analyseren. Ook wil de gemeente samen met jullie goede oplossingen zoeken om de verkeersveiligheid van leerlingen te verbeteren.

De verzamelde knelpunten worden grondig geanalyseerd en besproken met de gemeente, de politie en de scholen. De resultaten worden bekendgemaakt, zodat iedereen ziet welke stappen we ondernemen om de verkeersveiligheid van de leerlingen te verbeteren.

  • Proefproject schoolstraat

Van 17 september tot 16 oktober starten we een eerste proefproject met een schoolstraat aan KS De Kleurdoos. De Hoge Valweg wordt dan afgesloten ter hoogte van het kruispunt met de Rozenkransweg en ter hoogte van de ingang en de parking aan de evenementenhal. Die parking blijft wel toegankelijk.

Door dit kleine stukje af te sluiten, wordt het aan de schoolpoort veiliger voor voetgangers en fietsers. De bewoners van dit deel van de straat kunnen tijdens dit halfuur nog wel vertrekken maar niet meer terug oprijden. Na 16 oktober wordt bekeken of er bij KS De Kleurdoos permanent een schoolstraat kan komen en of er aan een andere school een proefproject opgestart wordt.

  • Autoluwe schooldag

Op 18 september organiseren we samen met alle Zonhovense scholen een autoluwe schooldag. Kom je die dag naar school zonder auto, dan krijg je een beloning.

  

Heb je gevonden wat je zocht?