Gemeente Gemeente Zonhoven

Dorpskern van Zonhoven ondergaat gedaanteverwisseling

Gepubliceerd op za 12 dec 2020
Het centrum van Zonhoven ziet er straks helemaal anders uit. Het gemeentebestuur en de kerkfabriek hebben de herontwikkeling van de zogenaamde Kwintsite definitief toegewezen aan de projectontwikkelaars Kolmont uit Hasselt en Vanhout Projects uit Geel.

Op de site tussen het vroegere ING-bankkantoor tot en met de vroegere kapelanijen in de Heuvenstraat verrijst binnenkort het project De Kwint, dat een horecaruimte, een nieuwe ontmoetingszaal, een wijkkantoor van de lokale politie, 68 appartementen, een ondergrondse parking en een tiental handelspanden omvat.

Met dit project trekken we als gemeente resoluut de kaart van de versterking van onze dorpskern. De ideale mix van wonen, werken en ontspannen werkt ook versterkend voor de handel en zal voor heel wat leven zorgen in het centrum van Zonhoven. 

Kwintsite

Concreet gaan de twee kapelanijen, het vroegere ING-bankkantoor, de gebouwen van ziekenfonds CM, café Quint, de lokalen van de harmonie en de bekende feestzaal De Kwint binnenkort onder de sloophamer.

In de plaats komen 68 appartementen met een oppervlakte van 60 tot 160 vierkante meter, een ondergrondse parking voor auto’s, fietsenbergingen, een tiental handelspanden, een horecaruimte met horecaplein dat aansluit op het Kerkplein, een nieuwe ontmoetingszaal De Kwint en een wijkkantoor voor de politiezone Limburg Regio Hoofdstad. De hele projectsite is bijna 9.000 vierkante meter groot.

Stop-principe

Gemeentebestuur en projectontwikkelaar hechten bij het uitwerken van dit project ook veel belang aan mobiliteit en een leefbare buurt.

Bij dit project gaan we uit van het stop-principe: stappers, trappers en openbaar vervoer krijgen voorrang op privévervoer. De Kwint beschikt over boven- en ondergrondse fietsenbergingen en er is een halte van het openbaar vervoer vlak voor de deur. Er komen ook een aantal deelauto’s. Voor privé-auto’s is er een ondergrondse parking.

Timing

Als alles goed gaat, starten de werken in het najaar van 2021. 

Opvallend: De huidige feestzaal De Kwint wordt pas afgebroken nadat de nieuwe ontmoetingszaal de deuren heeft geopend op 8 december 2022. Als alles volgens schema verloopt, kunnen de eerste bewoners begin 2023 hun intrek nemen in hun nieuwe woning. Het hele project moet klaar zijn midden 2024.