Gemeente Gemeente Zonhoven

De Wijers kandidaat Landschapspark

Gepubliceerd op ma 12 jul 2021
Natuurgebied De Wijers is kandidaat om het label 'Landschapspark' te behalen. Je kan De Wijers steunen door tot 31 augustus een foto van je favoriete plekje te delen met hashtag #mijnwijers en heel Vlaanderen te tonen hoe trots we zijn op onze streek. Bovendien maak je kans op een verrassingspakket.

Bijzondere natuur

De Wijers is een unieke streek vol leven, betoverende natuur en inspirerende cultuur. De belangrijke troeven van dit gebied, dat zich situeert in de gemeenten Zonhoven, Hasselt, Genk, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Lummen en Diepenbeek, werden al in de jaren 80 erkend. Deze waterrijke streek beschikt over uniek landschappelijk erfgoed en bijzondere natuurwaarden. De Wijers bestaat namelijk voor meer dan de helft uit natuur, waarvan meer dan 6000 ha geniet van een Europese bescherming als Natura2000-gebied. De vijvers van De Wijers vormen een broedplaats voor heel wat zeldzame diersoorten, zoals de woudaap en de roerdomp (twee reigerachtigen) en Vlaanderens enige boomkikker.

Rijk aan water

Die unieke natuurwaarden zijn te danken aan het vele water in de streek: 8 beekvalleien doorkruisen het gebied en liggen aan de basis van de vorming van de meer dan 1.000 vijvers die het gebied rijk is. De vijvers ontstonden op verschillende manieren: ze werden gegraven onder impuls van de Abdij van Herkenrode of uitgestoken voor het ontginnen van turf. Hierdoor is een lappendeken van vijvers, plassen en meren ontstaan. De afgelopen jaren werd door de 19 partners van De Wijers al hard samengewerkt aan de verbetering van het landschap, openstelling voor het publiek en promotie van de streek.

Label Landschapspark

De Wijers is kandidaat om het Vlaamse label 'Landschapspark' te halen. De toekenning van zo'n label zorgt voor een structurele ondersteuning van de werking en komt de verdere ontwikkeling van het gebied ten goede. 

Om haar kandidatuur te ondersteunen, roept De Wijers hulp in:

  • Tijdens wandelingen en uitstappen blijkt telkens weer hoe trots de inwoners zijn op 'hun' Wijers, die vaak letterlijk aan hun achtertuin liggen. Dat wil De Wijers deze zomer aan heel Vlaanderen laten zien. Het roept daarom iedereen op om zijn of haar mooiste bekende en minder bekende plekjes in De Wijers te delen op Instagram, Facebook, Tiktok en andere sociale media via de hashtag #mijnwijers. Onder de inzendingen wordt ook een Wijersverrassingspakket verloot. 

  • Ook toeristische organisaties in Zonhoven kunnen deze aanvraag tot Landschapspark kracht bijzetten door een steunbrief te bezorgen. Meer info? Neem contact op met het UiTpunt. 

    INFO DE WIJERS