Gemeente Gemeente Zonhoven

De Sintschoen in balans

Gepubliceerd op wo 24 nov 2021
Sinterklaas is weer in het land! Een eeuwenoude traditie waarbij we meteen denken aan leuke cadeautjes en veel snoep, want ‘Wie goed is, krijgt lekkers. Wie stout is de roe!’ Maar hoe kan je tijdens deze dagen vol lekkernijen een balans vinden en voorkomen dat er wekenlang gesnoept wordt?

Receptenplatform 'Zeker Gezond'

'Zeker Gezond' bevat meer dan 1000 recepten: lekker, eenvoudig én in lijn met de voedingsdriehoek. Alle recepten zijn gratis raadpleegbaar via een website en app. Op beide platformen kan je uitgebreid filteren en zoeken op recepten en ingrediënten. Je vindt er dus heel wat lekkere inspiratie! Je kan ook een persoonlijk profiel aanmaken, waar je enkele persoonlijke voorkeuren en allergieën kan instellen. Zo’n persoonlijk profiel laat je ook toe te werken met een weekmenu en een daaraan gekoppeld boodschappenlijstje.

Gezond opvoeden

Op www.gezondopvoeden.be vind je een antwoord op vragen als ‘hoe leer ik mijn kinderen groenten eten?’, ‘hoe ga ik als ouder verstandig om met computertijd en stimuleer ik mijn kind tot voldoende beweging?’, ‘kan ik mijn kinderen verbieden te roken als ik zelf rook’ en ‘hoort experimenteren met cannabis er vandaag de dag bij, of moet ik streng optreden?’ Artikels, filmpjes, interactieve tests en doe-opdrachten geven ouders de kans om over concrete
situaties na te denken en om hun opvoedingsvaardigheden aan te scherpen. Want vroeg begonnen, is half gewonnen.

Gezelschapsspel 'De Lekkerbekjes'

Kinderen moeten soms gestimuleerd worden om nieuwe smaken te proeven en voldoende te bewegen. Om (groot)ouders daarbij te helpen, ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven het gezelschapsspel ‘De Lekkerbekjes’ voor kinderen vanaf 7 jaar.

Samen proeven, beleven, het goede voorbeeld geven en positief belonen zijn de basiselementen van het spel. Daan Banaan, Ray de Aardbei, Komkommer Kwel, Dina Druppel, Jean-Claude Van Wortel en Avo Kaatje - de 6 lekkerbekjes - nodigen kinderen en hun vrienden en familie uit om grappige, vreemde en vooral lekkere hapjes te proeven en gekke uitdagingen en beweegopdrachten aan te gaan.

Interesse?

  • Ouders kunnen het spel hier aankopen.
  • Begeleiders, opvoeders, scholen, wijkgezondheidscentra, Huizen van het Kind, … kunnen het spel ontlenen bij Logo Limburg.

De voedingsdriehoek

Gezond eten, wat houdt dat precies in? Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle huidige wetenschappelijke kennis over gezonde voeding voor jou in de voedingsdriehoek. Welke voeding krijgt de voorkeur, wat beperk je beter?

De richtlijnen van de voedingsdriehoek zijn op lange termijn voor iedereen haalbaar en zorgen dat er ook voor onze kinderen en kleinkinderen genoeg gezond voedsel is. Het resultaat is een realistisch en duurzaam model dat perfect past in de Vlaamse eetcultuur.

Bron: Logo Limburg vzw