Gemeente Gemeente Zonhoven

Code oranje voor sportsector en jeugdwerk

Gepubliceerd op wo 14 okt 2020
Op dit moment stijgen de coronacijfers zorgwekkend. Daarom schakelen de sportsector en het jeugdwerk in heel Vlaanderen vanaf woensdag 14 oktober 2020 over naar kleurcode oranje.

Wat verandert er voor de sportsector?

Sporten in niet-georganiseerd verband (individueel) mag met je eigen 3 nauwe contacten (kinderen onder 12 jaar worden niet meegerekend). Je mag ook sporten met max. 3 andere personen zonder contact: met hen respecteer je dus de afstands- en hygiëneregels.

Voor het sporten in georganiseerd verband (sportclubs en verenigingen) volgt Zonhoven de richtlijnen van de overheid.

Kleedkamers

Alle kleedkamers en douches in de gemeentelijke gebouwen worden tot nader order gesloten.


Kinderen tot en met 12 jaar

Hier verandert niets. Voor kinderen tot en met 12 jaar blijven alle indoor en outdoor sportactiviteiten mogelijk. Zowel trainingen als wedstrijden mogen blijven doorgaan met contact binnen de sportgroep. Ook tussen de verschillende sportgroepen is contact mogelijk.

Het contact tussen groepen is enkel mogelijk indien noodzakelijk in functie van een wedstrijdcontext.

Sporters +12 jaar

Voor personen ouder dan 12 jaar gelden er wel beperkingen.

  • Outdoor sportactiviteiten zijn nog steeds mogelijk met contact binnen de sportgroep, voor zover dit noodzakelijk is voor het beoefenen van de sport. Ook contact tussen sportgroepen blijft mogelijk, voor zover dit contact noodzakelijk is voor de beoefening van de sport in een wedstrijdcontext. Dit betekent dat alle outdoor sportwedstrijden kunnen doorgaan in code oranje.
  • Indoor kan er enkel nog contactloos gesport worden. Alle sporten kunnen in principe blijven doorgaan, zolang er geen oefen- of wedstrijdvormen worden gegeven waarbij de veilige afstand van 1,5 m niet altijd kan worden gegarandeerd.

Wedstrijden zijn niet langer mogelijk bij 'contactsporten', trainingen kunnen dus wel nog doorgaan op voorwaarde dat deze volledig 'contactloos' georganiseerd worden.

Maximum aantal sporters indoor

Om de maximumaantallen voor onze indoor sportterreinen te bepalen, maken we een onderscheid tussen 'verplaatsingssporten' (30 m² per persoon bewegingsruimte) en 'statische' sporten (10 m² per persoon bewegingsruimte). Hiermee volgen we de leidraad die Sport Vlaanderen opstelde voor sporten in code oranje.

  • Verplaatsingssporten: basketbal, volleybal, zaalvoetbal, alle gevechtsporten, bewegingsspeeltuin
  • Statische sporten: yoga, tai-chi, aerobic, ballet, turnen, seniorensport, dans zonder fysiek contact

De maximumaantallen voor elke ruimte in onze sportaccommodaties kan je hier raadplegen.

KLEURENCODES IN DE SPORT

MEER INFO

Wat verandert er voor jeugdwerk?

Alle jeugdwerk is nog steeds mogelijk voor alle leeftijdsgroepen, maar er worden enkele beperkingen opgelegd aan kinderen en jongeren ouder dan 12 jaar.

  • Voor binnenactiviteiten wordt de bubbel verkleind tot 20 personen en ben je verplicht een mondmasker te dragen. Binnen deze bubbel moet geen afstand gehouden worden, tenzij de groep voor het merendeel uit volwassenen (+18 jaar) bestaat. Dan moet er altijd afstand gehouden worden. 

  • Voor buitenactiviteiten blijft de bubbel van 50 personen behouden en moet er geen afstand gehouden worden, tenzij de groep voor het merendeel uit volwassenen (+18 jaar) bestaat. Dan moet er altijd afstand gehouden worden.

  • Kinderen tot 12 jaar mogen zowel binnen als buiten in bubbels van max. 50 personen blijven spelen en dienen in hun bubbel geen afstand te bewaren. Zij dienen ook geen mondmasker te dragen. Hier verandert er dus niets.

MEER INFO