Gemeente Gemeente Zonhoven

Gemeente zet zich in voor Samenlevingsdienst

Gepubliceerd op di 12 apr 2022
Door het charter 'Een Samenlevingsdienst voor en door jongeren' te ondertekenen, engageert Zonhoven zich om het project van de Samenlevingsdienst te ondersteunen, over het programma te communiceren en op termijn opdrachten aan te bieden. Jongeren kunnen zo deelnemen aan een maatschappelijk project.

Samenlevingsdienst, wat is dat? 

Ben je tussen 18 en 25 jaar, wil je bijleren en ondertussen iets nuttigs doen voor onze maatschappij? De Samenlevingsdienst biedt je de kans om je gedurende zes maanden voltijds te engageren binnen een maatschappelijk project (natuur, welzijn, cultuur of sport). Daarnaast krijg je verschillende vormingen in groep (EHBO-certificaat van het Rode Kruis, ecologisch consumeren, communicatie, interculturaliteit e.a.) en neem je deel aan groepsprojecten met andere jongeren. Alle jongeren kunnen hieraan deelnemen, ongeacht opleidingsniveau, vorming of ervaring.

De gemeente Zonhoven ondertekende een charter met het Platform voor de Samenlevingsdienst. Zo zetten we onze schouders onder dit project en bieden we ondersteuning om het te promoten bij jongeren en organisaties binnen de gemeente. 

Enkele voorbeelden

Je kan bijvoorbeeld evenementen organiseren in een cultureel centrum, een videoreportage maken, kleinschalige landbouw ontdekken, activiteiten leiden in een opvangcentrum voor asielzoekers, in een rusthuis of in een educatieve boerderij. Het is een geweldige kans om ervaring op te doen, mensen te ontmoeten, bij te leren en jezelf te vormen, terwijl je je engageert voor een spannend project! 

Jij krijgt hiervoor een vrijwilligersvergoeding (ongeveer € 10/dag). De organisatie neemt alle onkosten voor haar rekening en zorgt ervoor dat je verzekerd bent. 

Via een online infosessie kan je ontdekken wat de Samenlevingsdienst voor jou kan betekenen.

MEER INFO EN INSCHRIJVEN