Gemeente Gemeente Zonhoven

Centrumvijver wordt belevingsvolle ontmoetingsplek

Gepubliceerd op do 02 jan 2020
De ontoegankelijke moerasvijver ter hoogte van het gemeentehuis wordt omgevormd naar een belevingsvolle vijver met ruimte voor water, natuur én ontmoetingen. De Wijers tot in het centrum van Zonhoven brengen, is één van de doelstellingen van dit project.

De vijver is uniek gelegen pal in het centrum van Zonhoven waardoor de natuur tot vlakbij de mensen kan gebracht worden. Na de herinrichting kunnen dieren de vijver als stapsteen gebruiken om zich zo makkelijker te verplaatsen. Niet alleen zorgen we zo voor een ecologische verbinding in de vallei van de Roosterbeek maar wordt er ook meer ruimte gecreëerd voor waterberging.

Welke werken?

  • De vijver wordt opengemaakt door de ruigte rondom te dunnen. Zo valt er terug meer licht op de vijver, wat belangrijk is voor de waterkwaliteit.
  • De oevers van de vijver krijgen een ander profiel en de vijverbodem wordt grondig gereinigd.
  • Er worden bomen aangeplant.
  • Er komt een vlonderpad met zitbanken in Wijersstijl zodat iedereen in contact kan komen met het water.

Het pad wordt opgenomen in het trage wegennetwerk en zal breed genoeg zijn voor rolstoelen. Een pluspunt met het verzorgingstehuis vlakbij.

Wie betaalt?

Er is een budget voorzien van € 150.000:

  • de helft wordt door de Vlaamse overheid betaald in het kader van het landinrichtingsproject De Wijers-Beleven.
  • het resterende bedrag draagt de gemeente.

Het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. De werken starten in de winter van 2019 en duren tot april 2020.

Voor het echte wijergevoel kan je dus binnenkort terecht in het centrum van Zonhoven!