Gemeente Gemeente Zonhoven

Campagne #Smeerweer: bescherm je huid, begin vandaag nog!

Gepubliceerd op di 18 jun 2024
Terwijl we genieten van de zon op een terrasje, in het park en zelfs tijdens een wandeling op een bewolkte of regenachtige dag, kan onze huid beschadigd worden door UV-stralen. Pas jaren later kan de diagnose huidkanker vallen. Met de Smeerweer-campagne zet Gemeente Zonhoven in op preventie.

Elk jaar krijgen zo’n 50.000 Belgen te horen dat ze huidkanker hebben. Twintig jaar geleden lag dat cijfer nog vijf keer lager. Wat verklaart die sterke stijging? “We stellen ons veel meer bloot aan de zon. Een gebruinde teint werd de mode en we gaan steeds langer en vaker op vakantie naar zuiderse bestemmingen”, verduidelijkt dermatoloog Thomas Maselis.

(Lees verder onder de foto.)

De gevolgen van UV-straling op onze huid tonen zich pas met jaren vertraging. “Preventie werkt om het risico op huidkanker te verkleinen, maar je moet er vroeg mee beginnen”, legt dr. Maselis uit. “UV-straling beschadigt het DNA van je huidcellen snel, bij felle zon al na minder dan 15 minuten. De optelsom van al die beschadigingen doorheen de jaren, kan, naast vroegtijdige rimpels, leiden tot huidkanker. Je huidtype en erfelijke factoren dragen ook bij aan je persoonlijk risico.” Daarnaast zorgt UV-straling ook voor zonnebrand en oogschade.

Deze zomer kan je je op evenementen van Gemeente Zonhoven insmeren met zonnecrème aan de gloednieuwe smeerpalen. Het is belangrijk om je thuis in te smeren voor je vertrekt, maar elke twee uur herhalen is cruciaal. Dankzij de smeerpaal willen we iedereen aanmoedigen om hier aandachtig voor te zijn. Op Zonhoven Trapt Door kunnen kinderen bovendien meedoen met een wedstrijd, en zo petjes, handige zonnecrème of een heus zonnepakket winnen.

(Lees verder onder de foto.)

Let op UV-index, niet op temperatuur

Om te weten wanneer je moet smeren, kijk je best naar de UV-index. Die hangt niet samen met de temperatuur, maar wel met het tijdstip van de dag, de tijd van het jaar, de locatie of de bewolking. Op een frisse aprildag kan de UV-index even hoog zijn als in augustus. Vanaf
UV-index 3 is het aanbevolen om je in te smeren. Vanaf UV-index 6 blijf je best in de schaduw tussen 12 en 15 uur.

“Je kan je beschermen op drie manieren: door zon te weren, door je kleren en door te smeren. Zonnecrème beschermt je huid, maar enkel als je het verstandig gebruikt. Zelfs als je goed ingesmeerd bent, lig je best niet een hele namiddag onafgebroken in de zon. Zoek tijdig de schaduw op”, besluit dr. Maselis.

(Lees verder onder de foto.)

Ken je huid en je huidtype

Ga voor jezelf na of je een gevoelige huid hebt, snel verbrandt of net lang bruin blijft. Hoe
gevoeliger je huid, hoe hoger de beschermingsfactor die je nodig hebt. Heb je een donkere huid? Dan is de lichaamseigen beschermingsfactor hoger, maar niet zo hoog als een zonnebrandcrème, die ook werkzaam is tegen huidbeschadiging en -veroudering door UV-stralen.

Het is belangrijk om je eigen huid te kennen. Controleer je huid regelmatig, zodat je eventuele veranderingen opmerkt. Personen met een donkere huid hebben minder kans op huidkanker, maar omdat een vlekje minder makkelijk opvalt, wordt huidkanker vaak pas na langere tijd vastgesteld.

Heb je vlekjes die veranderen van kleur, grootte of vorm? Zijn ze asymmetrisch, met vage randen of vallen ze uit de toon naast andere vlekjes in de buurt? Is het groter dan 6 mm? Als je ongerust bent over bepaalde vlekjes, neem je best contact op met je arts voor verder onderzoek.

Drie manieren om je te beschermen

1. Zon weren

Zoek regelmatig de schaduw op, vooral tussen 12 en 15 uur. Hou rekening met weerkaatsing van UV-stralen door water of zand.

2. Kleren

Draag een hoedje, een zonnebril en fijn geweven, losse kledij die je huid beschermt.

3. Smeren

Smeer 30 minuten voor je blootstelling aan de zon. Herhaal om de twee uur en na het zwemmen.

Meer info over de UV-index vind je op onderstaande pagina.

UV-index