Gemeente Gemeente Zonhoven

Burgervraag: de gft-container

Gepubliceerd op di 24 aug 2021
Nieuwe inwoners stellen regelmatig de vraag waarom er geen groene gft-container wordt gebruikt in Zonhoven. Dit is een container voor groente-, fruit- en tuinafval. We leggen uit waarom dat zo is in onze gemeente.

Terug in de tijd

Vóór de eenmaking van alle afvalintercommunales naar Limburg.net behoorde Zonhoven, samen met 15 andere gemeentes, tot de Regionale Milieuzorg. Elke afvalintercommunale had immers haar eigen manier van werken en ophalen. Het beleid was er toen op gericht om thuiscomposteren te promoten.

Om de inwoners tegemoet te komen, werd als alternatief gekozen om groenafval op te halen met de witte zak. Deze zak is niet van plastiek maar bestaat uit afbreekbaar materiaal dat mee gecomposteerd wordt. In deze 16 gemeentes, waaronder Zonhoven, bestaat geen ophaling met een groene gft-container. Ook niet na de fusie tot Limburg.net.

De vraag die meestal volgt is: “Komt er nog een gft-container?”. Het antwoord hierop is nee. De ophaling met een groene gft-container is een duur ophaalsysteem. Er wordt bewust gekozen om de afvalfactuur laag te houden.

Nieuw ophaalsysteem

Vanaf 1 januari 2022 wordt een nieuw ophaalsysteem ingevoerd: OPTIMO.

  • Het basisprincipe is ‘slim sorteren, beter recycleren’.
  • Eén ophaalwagen zal op één dag vijf fracties ophalen. Elke fractie heeft zijn eigen kleur van vuilniszak.
  • De zakken zijn zo gemaakt dat ze niet stukgaan in de perswagen zodat deze bij het leegmaken eenvoudig per kleur gesorteerd kunnen worden.
  • Vanaf dan wordt keukenafval en textiel ook bijkomend opgehaald. De gekende, witte zakken voor groenafval verdwijnen. Tuinafval zal opgehaald worden in een groene zak, keukenafval in een gele zak.

OPTIMO