Gemeente Gemeente Zonhoven

Bosje Zonhoven-Centrum wordt opgewaardeerd

Gepubliceerd op do 21 feb 2019
Het bosje langs de serviceflats en het OCMW-gebouw ziet er verwaarloosd uit en is voor veel mensen een doorn in het oog. De gemeente wil dit stukje groen opwaarderen, zodat het er net en verzorgd uitziet en het gebruikt kan worden als zachte verbindingsweg voor voetgangers.

Door een houten vlonderpad aan te leggen, wordt het bosje ook toegankelijk gemaakt voor mensen die minder mobiel zijn. Het bosje is een drassig stukje natuur, met veel els, wilg en ondiep water met riet. Daarom kan dit stuk groen gezien worden als een 'stapsteen' naar het wijergebied van Zonhoven, waar gelijkaardige natuur op grote schaal voorkomt. Het wijergebied is het uithangbord van de gemeente en krijgt door deze opwaardering een verbinding tot vlak in het centrum aan het gemeentehuis. 

Er wordt een grondige opruiming van het bosje gedaan: afval, puin en dode bomen worden afgevoerd. Op die manier wordt er een waardevol stuk groen behouden, in het midden van het centrum van Zonhoven.

Voor dit project gaat de gemeente nauw samenwerken met het Regionaal Landschap Lage Kempen. We ontvangen hiervoor een subsidie van 50 % van de Vlaamse Landmaatschappij. De kosten voor de gemeente worden geraamd op ongeveer € 75.000.