Gemeente Gemeente Zonhoven

Zonhoven is bijenvriendelijke gemeente

Gepubliceerd op ma 19 jul 2021
Hoe zou een wereld zonder bijen en andere insecten eruitzien? Heel eenvoudig: het zou een dode wereld zijn. Bijen zorgen voor leven door de bloemen van ons fruit en groenten te bestuiven. Bij het telen van fruit en landbouwgewassen spelen zij dé belangrijkste rol.

Zonhoven is officieel een bijenvriendelijke gemeente. We trachten bij elke aanplanting, bij het groenonderhoud en bij de inrichting van het openbaar domein in het belang van de bijen te denken.

Recente initiatieven

  • Begin dit jaar werden fruitbomen, hagen en lindes aangeplant om het park Den Dijk nog groener te maken. Allemaal bomen en struiken die voedsel voorzien aan de bijen. In mei heeft de Zonhovense imker Jurgen Evens bijenkasten met honingbijtjes geplaatst in het park. Zij zorgen voor de bestuiving van de fruitbomen en de natuurlijke bloemenweides. Bewaar de nodige afstand wanneer je een kijkje neemt want de dieren zijn nogal op hun rust gesteld. Je zal ze druk aan en af zien vliegen om stuifmeel en nectar te verzamelen aan hun pootjes.

  • Voor de solitaire bijtjes werd een groot insectenhotel bijgeplaatst ter hoogte van de boomgaard achter de evenementenhal Den Dijk. In de holle stengels van het insectenhotel leggen ze hun eitjes. Nadien metselen ze de gaten dicht met zand.

  • Op vijf locaties in onze gemeente staan gemeentelijke bloembakken die omgevormd werden tot kruidenbakken. Om deze op te fleuren plantten vrijwilligers bijenvriendelijke kruiden zoals tijm, salie en marjolein. Zij nemen ook het onderhoud op zich. Zin in verse kruiden? Dan kan je daar je portie plukken!

  • Kom je regelmatig op de sportterreinen van de Basvelden, dan heb je zeker al heel wat bomenrijen zien staan. In het najaar wordt de kale zone onder de eiken ingezaaid met een bloemenmengsel. Hier hoort natuurlijk ook een aangepast maaibeheer bij.

Zelf doen

Zelf kan je de bijen helpen door te kiezen voor inheemse planten die bijenvriendelijk zijn. Je zal zien dat er na een tijdje heel wat leven in je tuin komt. Maar vooral: gebruik geen pesticiden en vorm je tuin niet om tot een levenloze tuin met enkel verhardingen.