Gemeente Gemeente Zonhoven

Minister Demir bezoekt 't Vlonderpad

Gepubliceerd op di 18 mei 2021
De ontoegankelijke moerasvijver ter hoogte van het gemeentehuis werd onlangs omgevormd naar een belevingsvolle ontmoetingsplek. Voor het echte Wijergevoel kan je nu dus terecht pal in het centrum van Zonhoven. Minister Demir bracht een bezoek aan 't Vlonderpiƫke.

Ontmoetingsplek

De vijver is uniek gelegen waardoor de natuur tot vlakbij de mensen wordt gebracht.
't Vlonderpad (’t Vlonderpiëke) verbindt de evenementenhal met het gemeentehuis. Wandelaars en buurtbewoners kunnen, dankzij het ingezaaide bloemenmengsel rond het pad, genieten van de bloemenpracht, bijen, vlinders en vogels.

Na de herinrichting kunnen dieren de vijver als stapsteen gebruiken om zich makkelijker te verplaatsen. Niet alleen zorgen we zo voor een ecologische verbinding in de vallei van de Roosterbeek, maar wordt er ook meer ruimte gecreëerd voor waterberging, midden in het dorpscentrum van Zonhoven.

Deze waterberging heeft in het veranderende klimaat een bufferende werking bij perioden van intense neerslag. Water blijft ook langer ter plaatse, wat een verkoelend effect heeft en uitdroging tegengaat.

Door het dichtgegroeid moerasbosje met dode bomen rondom de vijver te dunnen, valt er terug meer licht op de vijver. Dit is belangrijk voor de waterkwaliteit. De oevers van de vijver kregen een ander profiel en de vijverbodem werd grondig gereinigd.

Er werden ook bomen aangeplant en een wandelpad aangelegd met zitbanken en infoborden. Geheel in stijl van De Wijers zodat iedereen in contact kan komen met het water.

Het pad werd opgenomen in het trage wegennetwerk en is breed genoeg voor rolstoelen, een pluspunt met het woonzorgcentrum vlakbij.

Kosten project

Er was een budget voorzien van 150.000 euro: de helft werd door de Vlaamse Landmaatschappij betaald, de rest werd bekostigd door de gemeente. Het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) was verantwoordelijk voor de uitvoering van het project. De werken startten in de winter van 2019 en duurden tot april 2020.