Gemeente Gemeente Zonhoven

Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Gepubliceerd op ma 03 jan 2022
Januari is de maand van het 'bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker'. Kanker in een vroeg stadium opsporen is belangrijk. Ik doe het straks wel. Eerst nog wat lezen. Bla, bla, bla ... van uitstel komt afstel. Geen excuses, laat een uitstrijkje nemen!

Vroegtijdig opsporen

Laat van je 25ste tot en met je 64ste elke drie jaar een uitstrijkje nemen. Met een uitstrijkje is baarmoederhalskanker makkelijk op te sporen. Ook de voorstadia ervan, waarin de ziekte nog heel beperkt of nog niet ontwikkeld is, worden via deze test opgespoord. Je hebt dan nog geen kanker en een eenvoudige behandeling is vaak al genoeg om te voorkomen dat je wel baarmoederhalskanker krijgt.

De tijd vliegt: drie jaar is zo voorbij!

Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de doelgroep behoort en het te lang geleden is dat je een uitstrijkje heb laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent.

Dekkingsgraad in 2020

In Zonhoven was in 2020 de totale dekkingsgraad 63,1 %. Dit betekent dat 36,9 % van de vrouwen in de doelgroep voor wie vroege opsporing van baarmoederhalskanker aangewezen is, zich niet preventief liet onderzoeken. 

Meer weten over het bevolkingsonderzoek? 

Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem contact op met je huisarts of gynaecoloog.