Gemeente Gemeente Zonhoven

Asbestinzameling uitgesteld

Gepubliceerd op ma 08 jun 2020
Limburg.net ontvangt heel wat vragen over de afvoer van asbest. Normaal was op 30 maart de huis-aan-huisophaling van asbest gestart. Sinds 1 januari kon je ook asbest aanleveren in het recyclagepark. Door de coronacrisis wordt de hele campagne opgeschort tot een latere datum.

Huis-aan-huisinzameling uitgesteld

De huis-aan-huisinzamelingen die normaal op 30 maart startten, zijn opgeschort.

De particulier heeft een mondmasker type FFP3 nodig bij de verwijdering van asbest. 

Op dit ogenblik regelt het Ministerie van Economie de verkoop van mondmaskers type FFP2 en FFP3. Vrije verkoop aan particulieren is momenteel niet toegestaan en de medische sector krijgt voorrang. 

Er kunnen bijgevolg geen ophalingen ingepland worden. Limburg.net verwacht niet dat de huis-aan-huisinzameling van asbest voor 1 september opgestart kan worden. 

Hier lees je alles over hoe je asbest zelf moet verwijderen.  

Asbest voorlopig niet naar recyclagepark

De wetgeving rond welzijn op het werk schrijft voor dat de parkwachter geen asbest kan aannemen als hij niet beschikt over een mondmasker type FFP3. Zo’n masker is dus een belangrijke voorwaarde om opnieuw asbest op het recyclagepark te aanvaarden.

Limburg.net schonk bij de start van de coronacrisis de FFP3-maskers aan de medische sector. Nieuwe mondmaskers van dit type aankopen is nog niet mogelijk omdat ze nog steeds worden voorbehouden voor de zorgsector.

Voor al je vragen rond asbest kan je hier terecht.