Gemeente Gemeente Zonhoven

Zwarte honingbij op het kerkhof Halveweg

Gepubliceerd op di 31 okt 2017
Ook het kerkhof van de Halveweg wordt door de gemeentelijke diensten omgevormd tot een groene parkbegraafplaats. Om deze omvorming en vergroening van het kerkhof extra in de kijker te zetten, heeft het bestuur gekozen voor iets tastbaars, nl. de zwarte honingbij.

Groene parkbegraafplaats

De voorbije twee jaar werd het kerkhof van de Halveweg in een groen jasje gestoken. De klassieke kiezelsteentjes op het kerkhof werden vervangen door gras, en wel omdat de kiezel niet te onderhouden was zonder sproeistoffen. Verder werd er op het braakliggend deel van het kerkhof, een bloemenrijk grasland met een insectenhotel aangelegd. Dit kwam ten goede van de wilde bijen, hommels en insecten, maar was voor de bezoekers weinig herkenbaar. Daarom koos het gemeentebestuur om een project uit te werken met de zwarte honingbij. De bijenkasten zijn immers altijd zichtbaar en bovendien bezorgen de bijen ons ook nog eens lekkere honing!

De zwarte honingbij

De zwarte honingbij is een inheemse honingbij die Noord-Europa als leefgebied heeft. Door het gebruik van uitheemse honingbijen, door het gebruik van schadelijke pesticiden en de teloorgang van haar natuurlijke leefomgeving is de zwarte honingbij sterk in de verdrukking geraakt. Daarom wensen we om samen met de vzw ‘De Limburgse zwarte bij’ deze inheemse zwarte honingbij een extra duwtje in de rug te geven.

Bijenvriendelijke aanplanting

Een gedeelte van de beplanting op het kerkhof zal vervangen worden door een bijenvriendelijke aanplanting. Dit doen we door enerzijds aanplanting te voorzien die veel bloemen draagt met veel stuifmeel en nectar. Anderzijds door ervoor te zorgen dat er van in het vroege voorjaar tot in het late najaar bloemen zijn. Zo werden er als ondersteuning voor de honingbijen al een paar duizend bloembollen aangeplant op het bloemenrijk grasland; namelijk: sneeuwklokjes, sneeuwroem en krokussen.  Deze bloembollen voorzien de bijen al vroeg in het voorjaar van de nodige voeding.

 

Door dit project laat het gemeentebestuur zien dat men een groene parkbegraafplaats onderhoudsvriendelijk en ecologisch kan inrichten mét behoud van het serene en verzorgde karakter van de begraafplaats.