Gemeente Gemeente Zonhoven

Week van de pleegzorg

Gepubliceerd op di 14 nov 2017
Van 10 tot 19 november is het de week van de pleegzorg. Zonhoven is één van de 36 Limburgse gemeentes die zich engageert om pleegzorg actief te ondersteunen en bekend te maken bij de inwoners. Wat is pleegzorg en welke verschillende pleegzorgmodules bestaan er? Lees er hier alles over.

Pleegzorg, wat is dat?

Sommige kinderen wonen een tijdje in een ander gezin, een pleeggezin. Dit gezin zorgt voor een kind, wanneer dat voor de ouders even niet lukt. Pleegzorg bestaat in heel veel verschillende vormen. Sommige pleegkinderen wonen zeven dagen in de week bij hun pleeggezin. Anderen af en toe een weekend of tijdens de vakantie. Dat hangt af van wat het beste is voor het pleegkind.

Verschillende pleegzorgmodules 

Ondersteunende pleegzorg
Bij ondersteunende pleegzorg vangt een gezin een pleegkind of pleeggast op zolang als nodig. Vanaf het begin is al duidelijk dat de opvang beperkt is en worden er goede afspraken gemaakt. 

Crisispleegzorg
Wanneer een kind of een volwassene met een beperking heel snel een opvangplaats nodig heeft, staat een crisisgezin paraat. Vaak kunnen de pleegkinderen of pleeggasten na korte tijd weer terug naar huis. 

Kortdurende pleegzorg
Wanneer ouders de zorg even niet meer aankunnen, kan een pleeggezin de nodige rust brengen voor een pleegkind. Kortdurende pleegzorg duurt meestal enkele maanden. Als een terugkeer naar huis toch niet mogelijk blijkt, wordt er gezocht naar een langdurige oplossing.

Langdurige pleegzorg
Een pleegkind woont langer dan een jaar in een pleeggezin soms zelfs tot wanneer het op eigen benen gaat staan. Toch houdt het kind in de mate van het mogelijke ook contact met de ouders.

 

Heb je vragen rond pleegzorg of interesse om pleeggezin te worden?
Surf naar www.pleegzorglimburg.be of ga vrijblijvend luisteren op een infoavond. Je krijgt er alle informatie over de verschillende modules en het selectietraject. Ook kan je er luisteren naar het verhaal van een ervaren pleeggezin.

De eerstvolgende infoavonden gaan door op 21 november in Houthalen-Helchteren, op 12 december in Genk of op 9 januari in Bilzen. Inschrijven kan via de website of 089 84 07 60.