Gemeente Gemeente Zonhoven

Respecteer de wegomleiding bij wegenwerken

Gepubliceerd op wo 12 apr 2017
Het valt op dat veel mensen niet weten wat te doen bij wegenwerken, welke borden nu wel of niet voor hen gelden en hoe ze best op hun bestemming kunnen geraken. Daarom geven we hier wat meer uitleg over de do’s en don’ts bij wegenwerken.

Wegenwerken worden in Zonhoven steeds volgens de wettelijke bepalingen gesignaleerd. Iedereen die in Zonhoven hinder op het openbaar domein teweegbrengt, dient hiervoor een vergunning te hebben. De medewerkers van de gemeente zien ook toe op het correct naleven van die vergunning.

Omleidingen worden altijd vanaf het begin tot aan het einde van de werfzone aangeduid. Door de bordjes met omleiding te volgen, word je als het ware van de ene zijde van de werf naar de andere zijde geleid. De GPS volgen is dus niet aan te raden. Blijf aan de werf gewoon de borden volgen en de GPS zal het wel weer overnemen als je de werf voorbij bent.

Een werf wordt gesignaleerd met een gevaarsbord A31, het werkmannetje. Ook wordt er een verbodsbord C3, het zonnetje, geplaatst om aan te geven dat je de werf niet op mag.

Dit bord geldt voor alle weggebruikers, dus niet enkel voor auto's, maar ook voor fietsers en voetgangers. Om de bewoners toegang tot hun woningen te garanderen wordt het bord C3 uitgebreid met een onderbord "Uitgezonderd plaatselijk verkeer".

Dit wil zeggen dat de inwoners en iedereen die op een adres in deze straat moet zijn, de werf op mag. Ben je geen bewoner of moet je niet op een adres zijn in de straat waar gewerkt wordt, dan ben je geen plaatselijk verkeer en mag je de werf ook niet op te rijden.

Heb je vragen over de wegenwerken in Zonhoven, dan kan je terecht bij de dienst Uitbestede werken.