Gemeente Gemeente Zonhoven

Oorlogsaffiche maart 1917

Gepubliceerd op do 16 mrt 2017
De Eerste Wereldoorlog wijzigde grondig de geschiedenis van ons land en wordt in heel België op gepaste wijze herdacht, ook in Zonhoven. Met de herdenking van deze oorlog, waarin ook 25 Zonhovenaren sneuvelden, willen we de oorlog laten voortleven in het collectieve geheugen van onze gemeente.

16 maart 1917 - schietoefeningen in Zonhoven

In 1909 wordt het vliegveld van Kiewit het allereerste vliegveld van België. De grond waarop het vliegveld gevestigd is, is eigendom van de gemeente Zonhoven, maar ligt op het grondgebied van de stad Hasselt.

Het terrein, gelegen tussen Hasselt en Zonhoven, bleek uitermate geschikt als oefenveld voor de vliegerij. Het had jaren dienst gedaan als oefenterrein voor renpaarden. Daardoor was de ondergrond stevig aangestampt en konden de vliegtuigen er zonder veel gevaar opstijgen en landen. Het gebied was ook zeer uitgestrekt, zo’n 8 km lang en ongeveer 3 km breed. Nergens stonden bomen of andere hindernissen in de weg. Er stond een vrij regelmatige wind zonder hinderlijke windstoten.

Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog werd het vliegveld intensief door de Duitsers gebruikt, later zou het dienen om nieuwe wapens zoals kanonnen uit te testen.

De geallieerden bouwden tegen Bokrijk en op de Vlasberg in Termolen betonnen bunkers. De bunker was er ter bescherming van de waarnemers die de inslagen van de wapens noteerden. Zo kon men controleren of de geteste wapens effectief waren.

Die schietoefeningen waren voor de Zonhovense bevolking niet zonder gevaar. Daarom werden er affiches opgehangen om aan te kondigen wanneer de schietoefeningen plaatsvonden. De Zonhovenaren werden er op gewezen dat ze geen springtuigen mochten gaan zoeken of oprapen.  De onontplofte springtuigen konden immers nog steeds ontploffen.

 

Weetje: jaren na de oorlog kreeg Mathias Cops, alias ‘Den Hoed’, ooit tamboer majoor van het 11de linie, het idee om op deze achtergebleven bunker zijn hutje te bouwen. Hij woonde hier samen met zijn dochter Maria en haar twee kinderen.

 

(Bron: De geschiedenis van Aero Kiewit & Koninklijke Heemkundekring Zonhoven vzw)