Gemeente Gemeente Zonhoven

Oorlogsaffiche november 1917

Gepubliceerd op do 16 nov 2017
De Eerste Wereldoorlog wijzigde grondig de geschiedenis van ons land en wordt in heel België op gepaste wijze herdacht, ook in Zonhoven. Met de herdenking van deze oorlog, waarin ook 25 Zonhovenaren sneuvelden, willen we de oorlog laten voortleven in het collectieve geheugen van onze gemeente.

14 november 1917 - Nachtelijke luchtaanvallen

 Als er tijdens de Eerste Wereldoorlog ergens spectaculaire vooruitgang wordt geboekt, dan is het wel in de luchtvaart. In 1914 staat die nog in zijn kinderschoenen, maar al snel wordt hij volop in de strijd ingeschakeld.

Het Belgische leger wordt niet meteen geassocieerd met technische hoogstandjes, toch speelde ze een belangrijke rol in de luchtoorlog. In april 1917 bericht de krant De Legerbode over het meesterschap van de luchtfotografie. “Zo bekleedt de Belgische vliegdienst eene waardige plaats in de strijd,…”

In het begin van de oorlog voerde men vooral bombardementen uit met zeppelins en lichte vliegtuigen met kleine bommenladingen. In 1917 waren de Duitse vliegtuigen voldoende ontwikkeld om helemaal tot Londen te vliegen en een bommenlading van 300 tot 500 kg te dragen. In dat jaar nam de Duitse bezetter de Gotha-bommenwerper in gebruik. Hiermee werd een nieuw tijdperk in de luchtoorlog ingeluid.

Deze vliegtuigen opereerden vanaf maart 1917 vanop verschillende vliegvelden rond Gent. Tot augustus 1917 vonden de raids op Londen vooral overdag plaats. Maar om de Britse luchtafweer te slim af te zijn, zochten ze hun toevlucht tot de duisternis. Later werd ook de reuzenbommenwerper, de Riesenflugzeuge, in gebruik genomen. Dit toestel kon bommen tot 1800 kg dragen.

De Britten reageerden met bombardementen op Koblenz, Saarbrücken, Frankfurt, Trier, …  Ze opereerden daarbij vanuit het Franse Nancy. De Britten overwonnen uiteindelijk de bedreiging van de Gotha’s door een bommenoffensief te lanceren op de Gotha-bases in België.

‘De grond is uw gids’: de piloten vlogen niet enkel op kompas, ze moesten ook de situatie op de grond vergelijken met hun kaarten om zo onder meer de luchtafweer te slim af te zijn. ‘Lichten doven!’ was dus de boodschap van de Duitse bezetter.

 

Getuigenis: 24 oktober 1917 – Stijn Streuvels: “In Stasegem stopt de trein; er zijn Engelse vliegers aangekondigd… Inderdaad ze hangen boven ons hoofd en er worden zeven geteld… Maar opeens een verschrikkelijke ontploffing galmt over heel de streek, gevolgd door verschillende andere.”

 

(Bron: Deel 38 – de Oorlogskranten 1914-1918, De Eerste Wereldoorlog dag na dag - Ian Westwell & Beleef elke dag uit de Eerste Wereldoorlog - Davidsfonds)