Gemeente Gemeente Zonhoven

Onderzoeksresultaat pesticidegebruik bij particulieren

Gepubliceerd op wo 08 nov 2017
Hoeveel Vlamingen gebruiken er nog pesticiden om hun tuin, terras of oprit onkruidvrij te maken? De Vlaamse Milieumaatschappij legde meer dan 2000 Vlamingen een reeks vragen voor. Daaruit blijkt dat meer dan de helft nu al geen pesticiden meer gebruikt.

Nog eens een kwart is bereid om op alternatieven over te stappen. In de moestuin, in borders, op het terras en het tuinpad kunnen de meeste Vlamingen perfect zonder pesticiden. Maar bij mos op verharding of planten tussen de tegels wordt nog te vaak gespoten. 38% van de bevraagden gebruikt wel eens pesticiden, 9% gebruikt uitsluitend pesticiden.

Bekijk hier de infografiek

Wie gebruikt nog?

Vaker dan gemiddeld zetten mensen met een grote tuin (> 1000m²) en gezinnen met kinderen pesticiden in. Opvallend, aangezien ook blijkt dat Vlamingen zich wel bewust zijn van de milieu-impact en het gezondheidsrisico: vaak gaan gebruikers op zoek naar producten die minder schadelijk lijken. Ze kiezen dan producten met een eco-, bio- of natuurlijk-label, maar dat is geen garantie dat ze ook minder schadelijk zijn. Bijna iedereen brengt de restanten ook op de correcte manier (als KGA) binnen.

Alternatieven

Goed nieuws is dat de helft van de gebruikers wel bereid is om op alternatieven over te stappen. Zo kan je mos op verharding bijvoorbeeld wegvegen met zand, en planten haal je uit voegen met een voegenborstel of heet water.

Meer informatie kan je vinden op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin.

Pesticidevrije openbare ruimte

Al sinds 2015 mogen openbare diensten geen pesticiden meer gebruiken voor het onderhoud van hun terreinen. Daarover is de Vlaming overwegend positief. Dat dit er op bepaalde plaatsen voor zorgt dat er meer groen zichtbaar is, stoort niet. Vier op de vijf mensen is tevreden over hoe de gemeente de openbare ruimte onderhoudt.

Je kan het volledige rapport lezen op www.vmm.be/publicaties.