Gemeente Gemeente Zonhoven

Bel 1722 bij storm of wateroverlast

Gepubliceerd op do 17 aug 2017
Als je de brandweer nodig hebt tijdens storm of wateroverlast, én als er niemand in gevaar is, bel je vanaf nu het nummer 1722. Hierdoor raken de noodcentrales 112 niet overbelast.
De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdens storm of wateroverlast het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende interventies van de brandweer. Het nummer 1722 moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten. 

Tijdens storm of wateroverlast krijgen de noodcentrales tot vijf keer meer oproepen te verwerken dan normaal. Het zijn nog steeds de operatoren in de noodcentrales 112 die de oproepen naar 1722 zullen behandelen, maar dan op gescheiden telefoonlijnen waardoor ze eerst de meest dringende oproepen kunnen afhandelen. 

Als je tijdens storm of onweer toch voor niet-dringende brandweerinterventies naar het noodnummer 112 belt, zal je hoe dan ook gevraagd worden om het nummer 1722 te bellen. 
Nadat je het nummer 1722 gebeld hebt, is het belangrijk om geduldig te wachten op de komst van de brandweer. Zij bekijken situatie per situatie en bepalen wie het eerst verder geholpen moet worden. Dit betekent ook dat je in sommige gevallen wat langer zal moeten wachten, opdat de brandweer eerst mensen verder kan helpen die in levensgevaar zijn.

Het is op basis van een code oranje of rood van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) dat bepaald wordt of het nummer 1722 geactiveerd wordt. Minstens een uur voordat de storm of het onweer kan toeslaan, zullen de lijnen opengezet worden. 
De activatie van het nummer 1722 zal steeds via de media aangekondigd worden.
 
Stormschade en/of wateroverlast kun je ook melden via het e-loket van onze brandweerzone, op www.zuidwestlimburg.be.