Gemeente Gemeente Zonhoven

Glyfosaatverbod voor particulieren

Gepubliceerd op do 20 jul 2017
Op voorstel van Joke Schauvliege en Jo Vandeurzen heeft de Vlaamse regering beslist dat het gebruik van de onkruidverdelger glyfosaat door particulieren verboden is vanaf 19 juli 2017. Tuinieren zonder pesticiden, dat doe je zo!

Doe het zonder pesticiden

Al ruim twee jaar mogen openbare diensten geen pesticiden meer gebruiken in hun onderhoud van parken en terreinen. Vanaf 19 juli is er ook een verbod voor particulieren.

Ongewenste dieren of planten in de tuin bestrijden? Je terras of oprit schoon houden? Daar heb je geen pesticiden voor nodig. Er zijn voldoende goed werkende alternatieven. Pesticiden zijn slecht voor onze gezondheid en het milieu rondom ons. Er zijn meer dan voldoende alternatieven voor handen. 

Tips vind je op www.vmm.be/mijn-gifvrije-tuin en www.zonderisgezonder.be/

 

Volg deze vier vuistregels

  • Niet elke plant is onkruid

Door de natuur hier en daar zijn gang te laten gaan in (een deeltje van) je tuin help je bijen en andere nuttige insecten. Zo trek je ook natuurlijke vijanden aan voor bijvoorbeeld bladluizen of slakken.

  • Verhard zo weinig mogelijk

Met een goed ontwerp voor de (her)aanleg van je tuin leg je de basis voor een gemakkelijk onderhoud.

  • Plant de juiste plant op de juiste plaats

Als je planten kiest die goed zullen gedijen op de plek waar je ze wil planten (zon/schaduw, voedselrijk/voedselarm, droog/vochtig, …) heb je minder problemen met ziektes en plagen en je planten groeien beter en voller. Plant bodembedekkers aan of werk met boomschors om open bodem te vermijden.

  • Gebruik alternatieven

Veeg en borstel regelmatig op oprit of terras zodat er zich geen organisch materiaal kan ophopen. Branden werkt ook goed als er al (kiem)plantjes staan.