Gemeente Gemeente Zonhoven

Je bent meer brandweer dan je denkt

Gepubliceerd op wo 04 okt 2017
Zet jij je graag in voor het welzijn en de veiligheid van je medeburgers? Werk je graag in teamverband en steek je met plezier de handen uit de mouwen? Wil je jouw vaste baan of studie combineren met een job als brandweervrijwilliger? Dan is het simpel: zij zoeken jou!

Voor de versterking van onze 8 brandweerposten is de brandweer op zoek naar gemotiveerde inwoners die naast hun werk of studie ook nog als brandweervrijwilliger willen werken. Ze zoeken vrouwen en mannen die graag andere mensen willen helpen. Want als brandweerman of –vrouw zet je je op een heel nuttige manier in voor een veilige maatschappij.

Dieren redden, zandzakken vullen

Werken bij de brandweer houdt meer in dan alleen branden blussen. Vandaag zijn brandweerlieden van alle markten thuis. Je trekt bij storm of wateroverlast met collega’s op pad om mens en dier te redden of te beschermen. Ook om woningen van overstroming te vrijwaren of om zandzakken te vullen. Wespennesten verdelgen, de rijweg vrijmaken of een koe uit de sloot halen horen er bij. Net zoals de ziekenwagen assisteren bij het ophalen van een patiënt of bij het openmaken van een gesloten deur.

Altijd paraat, altijd dichtbij

Brandweerlui staan altijd paraat en zijn ook altijd dichtbij. Dat wil zeggen dat brandweervrijwilligers op maximum 4 kilometer van een brandweerpost wonen. Zo kunnen ze erg snel in de post zijn als er een interventie is. Die ‘regel’ van 4 km noemen we de ‘woonplaatsverplichting’. Ze is opgenomen in onze zonale bepalingen en geldt voor alle Limburgse hulpverleningszones. Dus als je als kandidaat-brandweer (m/v) na je opleiding in dienst treedt, zou je op maximum 4 km van de post waar je gaat werken, moeten wonen.

Federaal geschiktheidsattest

Zie je het helemaal zitten? Stel je dan kandidaat als brandweervrijwilliger, behaal het federaal geschiktheidsattest (FGA) en doe mee met onze selectieproeven. Want je bent meer brandweer dan je denkt!

 

Ik heb al een FGA

Heb je je federaal geschiktheidsattest al? Dan kan je nu al solliciteren voor een functie als brandweervrijwilliger. Stuur je motivatiebrief, je cv en de andere vereiste documenten naar personeelsdienst@zuidwestlimburg.be. Je kan solliciteren tot en met 20 november 2017.

 

Ik heb nog geen FGA

Heg je nog geen federaal geschiktheidsattest? Schrijf je zo snel mogelijk in voor het afleggen van de proeven voor het behalen van het FGA. Je inschrijven voor die proeven doe je via de site www.ikwordbrandweer.be, de proeven vinden plaats op 12, 17 en/of 28 oktober 2017, bij het PLOT Limburg (brandweerschool in Genk). Met je FGA kun je solliciteren tot en met 20 november 2017.

 

Meer weten?

Surf naar onze site & lees de getuigenissen van enkelen van onze 413 brandweervrijwilligers:

  • Maarten Vleugels, 28 jaar, autotechnicus, 3 jaar brandweervrijwilliger bij post Tessenderlo
  • Chris Medo, medewerker PLOT (brandweerschool Limburg), 8 jaar brandweervrijwilliger in Heusden-Zolder
  • Davy Knapen, 39 jaar, trotse vader van 2, werkt in de chemie en pas gestart als brandweervrijwilliger bij post Borgloon
  • Kris Coune, 41 jaar, instructeur bij het PLOT, en al 18 jaar vrijwilliger bij onze post in Sint-Truiden.

 

Infosessies

Twijfel je nog? Zit je met specifieke vragen? Wil je graag een brandweerman spreken? Kom dan – geheel vrijblijvend - naar een van de infosessies. Ze geven er meer toelichting bij de vacature en bij de functie van brandweervrijwilliger:

  • 6 november in brandweerpost Beringen, om 19 uur
  • 8 november in brandweerpost Borgloon, om 19 uur
  • 13 november in brandweerpost Hasselt, om 19 uur  

Kun je er niet zijn maar heb je toch nog vragen? Stuur een mail naar personeelsdienst@zuidwestlimburg.be. Ze helpen je graag verder!